Izvor: Alo
20.06.2024 u 20:28
0

BARDELA: „Poručujem Francuzima da mi je potrebna apsolutna većina“

Lider francuske krajnje desnice Džordan Bardela rekao je da će, ako birači njegovoj stranci ne daju apsolutnu većinu na parlamentarnim izborima, odbiti šansu da postane premijer.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi Bardelin evroskeptični, antiimigracioni Nacionalni savez (RN) mogao da pobedi na izborima 30. juna i 7. jula, nakon nedavne odluke predsednika Emanuela Makrona da raspusti parlament. Ali apsolutna većina koja bi garantovala mogućnost vladanja i donošenja zakona za ovu stranku bez saveznika je verovatno nemoguća.

PUTIN URUČIO KIMU OVAJ POKLON: Pored umetničkih dela je stiglo ovo!

„Ako sutra budem u poziciji da budem imenovan na mesto premijera i ne dobijem apsolutnu većinu francuskih građana, odbiću imenovanje“, rekao je Bardela TV Frans 2 u utorak uveče.

Nacionalni savez ranije je najavio da bi 28-godišnji Bardela bio njihov izbor za premijera, a ne dugogodišnja liderka stranke Marin Le Pen, koja je njihov kandidat za predsedničke izbore 2027.

„Poručujem Francuzima da mi je potrebna apsolutna većina. Premijer sa relativnom većinom ne može promeniti stvari, dakle, ne bih mogao da delujem u svakodnevnom životu Francuza kad je posredi politika naše države“, rekao je u sredu novinarima Bardela.

Makronova centristička stranka vodi manjinsku vladu otkad je osvojila većinu mesta, ali pre dve godine izgubila je apsolutnu većinu. No ovaj put moglo bi biti teže voditi manjinsku vladu, jer istraživanja javnog mnjenja smatraju da će parlament biti podeljen u tri grupe – krajnju desnicu, Makronovu centrističku gurpu i levi savez.

Francuski ustav propisuje da predsednik imenuje premijera, ali ne kaže koje kriterijume pritom treba koristiti, a to znači da je pred Makronom niz opcija.

Ako Nacionalni savez pobedi na izborima bez apsolutne većine, ali ne bude želeo da vodi vladu, Makron bi mogao da premijersko mesto ponudi drugoj najvećoj stranci ili da pokuša da sastavi koaliciju mejnstrim stranaka.

Bez obzira na to kakav će biti konačan scenario, analitičari smatraju da postoji rizik od političke „paralize“.

Po ustavu se novi parlamentarni izbori ne mogu održati još godinu dana, tako da ponavljanje izbora nije opcija.

‘Neću slati francuske trupe u Ukrajinu‘

Džordan Bardela rekao je kako će pomoći Ukrajinu sa isporukom municije, ali neće slati francuske trupe u tu ratom razorenu zemlju niti slati projektile dugog domašaja ako postane premijer.

„Za razliku od predsednika Makrona, ja se protivim slanju francuskih trupa i vojnika u Ukrajinu“ izjavio je, dodajući kako čizme na zemlji označavaju „crvenu liniju“ koju on ne misli da pređe.

Bardela je takođe isključio mogućnost slanja projektila dugog domašaja koji bi mogli da pogode rusku teritoriju.

Iako je osudio „kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine“ od strane Kremlja, kaže i kako želi „da izbegne bilo kakav rizik od eskalacije s Rusijom, jer je Rusija nuklearna sila, a on se zalaže za povratak mira i političke stabilnosti u regionu“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter