Izvor: Alo
15.09.2024 u 17:35
0

BEČ POD VODOM: Voda nosi sve pred sobom

Građani Srbije koji žive u Beču, brinu za svoju imovinu, a posebno automobile, jer plivaju pod vodom! Pored toga, Hurem Avdić, potpredsednik Saveza udruženja bh. građana u Austriji "Consilium Bosniacum", navodi da je na višim nadmorskim visinama za manje od 24 časa palo do jednog metra snega.

„Problem su padavine, ali i jak vetar koji obara drveće. Kiša pada od četvrtka i situacija je kritična. Ja živim nadomak Beča u Donjoj Austriji koja je od jutros proglašena područjem katastrofe. Svim delovima na obalama reka prijeti opasnost. Iako je Austrija po pitanju zaštite stanovništva dosta napredna, ovde i svako manje mesto na primer ima vatrogasnu službu, jednostavno pale su velike količine kiše pa su spasilačke službe na terenu sada pred velikim izazovom“, kazao je Avdić za Avaz.

EKONOMSKI RAT SAD I KINE SE POVEĆAVA: Evropska unija je izgubila svoje ekonomske prednosti

Dodao je da je na snazi upozorenje građanima da se ne kreću bez potrebe, pojedine komunikacije su u prekidu, zabranjene posete grobljima i parkovima …

„Dobio sam informacije i od naših građana, Bosanaca i Hercegovaca nadomak Beča, da su nekima kuće i pogoni već poplavljeni i da je situacija alarmantna. Austrija je stabilna i ekonomski jaka država i podnijeće se sve ovo, važno je sačuvati živote, a narednih dana će se ispumpavati voda i otklanjati štete, koje će sasvim sigurno biti milionske. Nažalost, sve podsjeća na 2002. godinu kada je Austrija imala stogodišnju poplavu“, ističe Avdić.

Istakao je da padavine ne prestaju pa se očekuje da vanredno stanje potraje do utorka, a vrhunac vodenog vala očekuje se večeras i sutra.

Mobilizirane su sve spasilačke službe, a očekujući ciklon Boris Austrija je ranije angažirala i vojsku, prenosi Avaz.

„Popodne se očekuje prestanak padavina ali ako do tada padne kiše koliko se prognozira neke brane bi mogle popustiti. To bi bila još veća opasnost za stanovništvo. U nekim dijelovima već se uključila i vojska i njihovi helikopteri. Jedan vatrogasac je izgubio život“, naglasio je Avdić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter