Izvor: 24sedam
10.09.2024 u 07:59
0

BELI KIT NIJE UBIJEN: Uzrok smrti nije iz vatrenog oružja

Norveška policija je otvorila istragu nakon što su dve grupe za prava životinja podnele žalbu navodeći da je životinja ubijena

Pravi uzrok smrti belog kita Hvaldimira za koga se tvrdi da je bio „ruski špijun“ je štap zaboden u usta, a ne rane od vatrenog oružja, objavio je danas Gardijan pozivajući se na izveštaj norveške policije.

NAPAD DRONOVA U MOSKVI: Žena pogođena, ima povređenih

Beživotno telo kita, nazvanog Hvaldimir što je kombinacija norveške reči za kit i prvog imena ruskog predsednika Vladimira Putina, pronašli su 31. avgusta otac i sin koji su pecali u zalivu Risavika na jugu Norveške.

Norveška policija je otvorila istragu nakon što su dve grupe za prava životinja podnele žalbu navodeći da je životinja ubijena, ali policija nije našla dokaze da je ljudska aktivnost dovela do Hvaldimirove smrti.

U saopštenju se navodi da je uzrok incidenta štap dimenzija 35×3 cm zaboden u usta kita, a povrede su bile površne.

Osim toga, iz zaključka proizilazi da je stomak životinje bio prazan i da je većina organa bila oštećena. Na osnovu rezultata obdukcije prekinuta je dalja istraga o uginuću kita, a policija je saopštila da će ceo izveštaj objaviti za dve nedelje.

Kit Hvaldimir prvi put je primećen u aprilu 2019. na krajnjem severu Norveške.

Nosio je pojas, na čijoj je kopči bio logo sa natpisom na engleskom „Oprema Sankt Peterburga“.

Norveška i Rusija dele pomorsku granicu na Arktiku, što je dalo povoda za spekulacije da je kit navodno ruski špijun.

U maju 2023. godine, norveška uprava za ribarstvo izdala je upozorenje da se izbegava približavanje kitu kako bi se sprečilo da bude povređen kontaktom sa čamcima.

Od pojavljivanja kita nekoliko organizacija ponudilo je da ga uhvate i zaključaju u fjord ili da ga stave u akvarijum, ali nisu dobile dozvolu za to.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter