Izvor: Tanjug
11.09.2024 u 21:00
0

BELORUSKI ZVANIČNIK: Igrica Pokemon Go služila za sakupljanje obaveštajnih podataka

Pokemoni su japanska medijska franšiza o izmišljenim ''džepnim čudovištima (pocket monsters)'' koja obuhvata video-igre, igre s kartama, TV serijale i filmove, kao i stripove i drugo.

Pomoću video-igre Pokemon Go Zapad prikupljala je informacije o beloruskoj avijaciji u blizini Minska, saopštio je danas zvaničnik beloruskog Ministarstva odbrane Aleksandar Ivanov.

“Šta mislite gde je bilo najviše Pokemona u to vreme? Na teritoriji 50. vazduhoplovne baze, gde je pista, gde ima dosta vojne avijacije.

Tamo je bilo najviše Pokemona. Zar ovo nije obaveštajna informacija?“, rekao je Ivanov tokom gostovanja u beloruskoj TV emisiji Esencijali, odgovarajući na pitanje o objektima koji su najverovatnije meta zapadnih špijuna.

Pokemon Go je igra takozvane “pojačane“ stvarnosti, objavljena 2016. godine, u kojoj igrači pomoću kamere na mobinom telefonu “skeniraju“ okolinu kako bi na displeju ekrana ugledali Pokemone i “hvatali ih“.

Korisnicima igra poručuje da se “Pokemoni mogu naći u svakom ćošku zemlje“, ohrabrujući ih da sve više snimaju sve moguće perspektive okruženja, od krošnji drveća do obala reka i jezera.

Rusija, bliski saveznik Belorusije, tada je upozorila da bi igra mogla da predstavlja bezbednosni rizik, dok su ruski mediji tvrdili da je u pitanju zavera CIA.

Pokemoni su japanska medijska franšiza o izmišljenim “džepnim čudovištima (pocket monsters)“ koja obuhvata video-igre, igre s kartama, TV serijale i filmove, kao i stripove i drugo.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter