Izvor: Kurir
04.06.2024 u 14:31
0

BILA SAM SVE VREME SVESNA! Devojka iz Gaze otkrila kako je preživela pakao

Krajem prošle godine lekar u Gazi snimio je stravičan prizor: hitnu amputaciju noge koja je sprovedena na trpezarijskom stolu.

Kako bi spasio život mladoj devojci, morao je da joj kuhinjskim nožem i bez anestezije iseče nogu. Kod sebe je imao samo kantu i malo sapuna.

17-godišnja Ahed Bseiso se 19. decembra 2023. popela na najviši sprat zgrade nedaleko od bolnice Al Šifa u Gazi kako bi pokušala da pozove oca koji živi u Belgiji jer je tamo najbolji signal. Dok je tog jutra pokušavala da dobije oca, primetila je na ulici velike izraelske tenkove i onda je odjednom odjeknula jaka eksplozija.

NISU ISPUNJENA TRI BITNA USLOVA! Kina neće učestvovati na mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj

„Čula sam prasak i zid se srušio na mene. Svuda je bilo prašine i isprva nisam mogla da shvatim gde sam“, istakla je Ahed. Njena majka i rođaci su pritrčali u pomoć. Uspeli su da je izvuku iz ruševina, ali su videli da joj je jedna noga slomljena, a druga u još gorem stanju.

„Ujak je iz kuhinje uzeo sapun i krenuo čistiti nogu. Zatim je počeo da plače“

„Pitala sam ujaka da li je noga u redu, a on mi je samo rekao kako je bolje da ne gledam prema dole“, dodala je. Porodica je odnela Ahed niz stepenice do stana. Napolju se čula pucnjava.

„Nije bilo hirurške opreme. Ujak je iz kuhinje uzeo sapun i krenuo da čisti nogu. Zatim je počeo da plače“, prisetila se ona.

Ujak, inače lekar, položio je devojku na kuhinjski sto i odlučio sprovede hitnu operaciju. Leva noga je bila teško povređena, a desna potkolenica u komadima. Devojka je očajno molila ujaka da joj ne amputira nogu, ali on je znao šta je čeka. Morao je da bira između očuvanja noge i njenog života.

„Nije bilo anestezije, bila sam sve vreme svesna“, ispričala je Ahed.

Ujak je snimio operaciju kako bi pokazao svetu kakve se sve strahote dešavaju u Gazi. Ta je odluka na kraju promenila život mlade djevojke. Naime, snimak je videla i Vafa Abed, koja živi u malom američkom gradiću u Južnoj Karolini.

„Moraš da izvučeš ovu devojku. Jednostavno moraš“

Poput mnogih prognanih Palestinaca, Abed je pažljivo pratila situaciju u Gazi. Kada je naišla na snimak amputacije, kazala je svom sinu Tareku: „Moraš da izvučeš ovu devojku. Jednostavno moraš.“

Tarek Hailat, 27-godišnji student medicine, nedavno je počeo da volontira za humanitarnu organizaciju Palestinski fond za pomoć deci (PCRF). Odlučio je da izvede Ahed iz Gaze. Ali, to je uspeo tek nakon više od mesec dana i 17 neuspelih pokušaja.

Izrael joj je više puta uskratio dozvolu da napusti Gazu, a napadnut je i njen medicinski konvoj, pri čemu je uništeno vozilo do njenog. Ahed se pri dolasku u SAD našla u pomalo nezgodnoj situaciji – u zemlji koja ju je prihvatila i izbavila od užasa rata, ali koja istovremeno pruža najveću podršku naciji zbog koje je i zadobila povrede.

Namerava da se što pre vrati u Gazu

„Nikada neću zaboraviti ljude koji su dali sve od sebe da mi pomognu. Ali, nije mi bilo lako da napustim Gazu i idem na lečenje u državu koja je možda čak i više od Izraela odgovorna za moje stanje“, kazala je.

Ahed namerava da ode u Južnu Karolinu kako bi se u potpunosti oporavila, ali želi da se što pre vratiti kući.

„Srećna sam i zahvalna zbog ove prilike, ali mi je srce ipak sa porodicom u severnoj Gazi, koja je trenutno najstrašnije mesto na svetu“, zaključuje Ahed.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter