Izvor: SPUTNIK
17.07.2024 u 11:29
0

DA LI ĆE NAĆI ZAJEDNIČKI JEZIK SA RUSIJOM: Zapad ispituje teren za novu priliku pregovora o Ukrajini

Zapad ispituje teren za novu priliku pregovora sa Rusijom o rešavanju ukrajinske krize, jer shvata da se situacija oko Ukrajine okrenula protiv njega, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova za Sputnjik.

Na pitanje šta bi moglo da pokrene Zapad na pregovore sa Moskvom, ona je skrenula pažnju da je susret Sergeja Lavrova i njegovog kolege Ignjacija Kasisa na marginama sednice Saveta bezbednosti UN inicirao Bern.
„Sa Sergejem Viktorovičem Lavrovom sastali su se na sednici ne samo predstavnici globalne većine, predstavnici Kuvajta, Bahreina, Irana i Mađarske, već i ministar spoljnih poslova Švajcarske. Susret je inicirala švajcarska strana. Eto i odgovora na pitanje – oni nesumnjivo ispituju teren“, rekla je Zaharova.
Ona je dodala da Zapad optužuje Rusiju za neuspeh pregovora, da organizuje sopstvene formate, ali da je shvatio da to ne funkcioniše.
„Nikakva ‘mirovna formula’ Zelenskog neće biti promovisana. To nije mirovna formula. Sve što je Ukrajini pružalo podršku – konferencije, samiti, forumi, sve je zašlo u ćorsokak“, ocenila je diplomata.
Prema rečima Zaharove, Zapad traži zajednički jezik sa Rusijom.

„Zašto? Svi poznajemo zapadne zemlje. Kada im ide dobro, ništa ne pokreću. Komanduju, naređuju, ignorišu, rade šta im odgovara, ali zasigurno ne pokušavaju da pronađu neke dodirne tačke. To je kolektivni Zapad, divlji Zapad, takva je to narav. Stoga, eto pokazatelja da odlično shvataju da se situacija na bojnom polju razvija protiv njih, pritom, totalno protiv njih. U političkom smislu ostali su samoizolovani“, konstatovala je ona.

Diplomata je istakla da su govori predstavnika globalne većine na sednici Saveta bezbednosti UN u utorak pokazali da je Zapad u manjini, kao i da su se ti predstavnici složili sa stavom Moskve.

Američki novac utrošen u klanicu

Zaharova se osvrnula i na američka novčana sredstva upućena Ukrajini za nastavak sukoba. Ta sredstva mogla su da posluže jačanju bezbednosti SAD, smatra ona.
„Sav novac, koji je trebalo da se upotrebi za jačanje i održavanje bezbednosti u Sjedinjenim Američkim Državama, otišao je u Ukrajinu. Premašili su već stotine milijardi dolara – novac, krediti, oružje otišli su u klanicu, a ne zloglasnoj zaštiti Ukrajine. Kakva je to zaštita? Sudeći po dešavanjima u Americi, taj novac je mogao da bude upotrebljen za očigledne potrebe. Ali, umesto toga, on ide u klanicu. To krupno pitanje stoji pred čitavom zemljom i uopšte ne zvuči smešno – Gde je novac? I zašto nekontrolisano odlazi?“
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ranije je izjavio na sednici Saveta bezbednosti UN da Moskva predlaže da se otklone osnovni uzroci ukrajinske krize, a da bi rešavanje aktuelnog sukoba trebalo da obuhvati i eliminisanje pretnji po Rusiju koje dolaze iz zapadnih zemalja. Amerika je odbacila njegov predlog.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter