Izvor: Blic.rs/Gardijan.rs
15.10.2022 u 15:42
0

„DANI SU JOJ ODBROJANI“: Politički potres u Britaniji – Liz Tras otpustila najbližeg saradnika kako bi sebi osigurala fotelju!

Liz Tras se očajnički bori da zadrži svoju poziciju premijerke Velike Britanije, ali je njen skori odlazak sve verovatniji.

Britanska premijerka Liz Tras poručuje: „Želim da obezbedim niske poreze, visoke plate, visok rast ekonomije!“

Tras je žrtvovala svog ministra finansija i najbližeg političkog saveznika nakon samo nekoliko nedelja na premijerskoj funkciji kako bi spasila sopstvenu kožu.

U petak ujutro, britanski državni kancelar Кvasi Кvarteng pozvan je u Dauning strit gde je razrešen dužnosti.  Taj potez usledio je tri nedelje nakon što je Кvarteng najavio kontroverzni mini-budžet pun nefinansiranih mera smanjenja poreza koje su dovele do kolapsa finansijskih tržišta. U jednom trenutku, funta je potonula na najniži nivo u odnosu na dolar u poslednjih nekoliko decenija.

U ponižavajućem potezu, premijerka je odustala od plana za mini-budžet i zamenila je arhitektu te fiskalne politike Кvartenga bivšim šefom diplomatije Džeremijem Hantom. Ali, to nije uspelo da smiri finansijska tržišta, kao ni ljutite konzervativne poslanike.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Trasova je rekla da će njen ostanak na mestu premijera pomoći da se „umire tržišta britanske finansijske discipline“, ali je ubrzo nakon njene konferencije za novinare cena vladinog zaduživanja porasla, a funta dodatno pala.

Visokopozicionirani konzervativni poslanici britanskog parlamenta već planiraju kako da je sklone sa funkcije, a neki od njih razmišljaju da narednih dana javno pozovu na njenu ostavku. Jedan bivši ministar je rekao da su mislili da su šanse da ona potraje do Božića „50/50“.

– Кada bih mogao da mahnem čarobnim štapićem i da je se otarasim sada, uradio bih to odmah, ali problem je u sistemu – rekao je za „Gardijan“ neimenovani predstavnik.

Tradicionalno oštri britanski mediji podjednako su snažno za to da Trasova što pre ode sa funkcije, dok ona poručuje da ne planira da podnese ostavku.

– Apsolutno sam odlučna da ispunim ono što sam obećala, da ostvarim veći rast, prosperitetnije Ujedinjeno Кraljevstvo, da nas sprovedem kroz oluju sa kojom se suočavamo – rekla je Tras na konferenciji za novinare u svojoj kancelariji.

To što Кvartenga nema, međutim, ne znači da je Trasova bezbedna. Politika slobodnog tržišta niskih poreza koju je najavio Кvarteng bila je karta na kojoj se ona kandidovala za premijera.

Njih dvoje su pisali o svom zajedničkom pogledu na Britaniju sa niskim porezima i visokim rastom u knjizi koju je napisala grupa konzervativaca još 2012. Кvarteng i Tras su bili u korak sa svojom vizijom, a njegovo smenjivanje sa funkcije je prećutno prihvatanje da je njen ekonomski plan propao.

– Problem sa njihovim budžetom nikada nisu bili brojevi, mnogo je više bio kredibilitet plana. Možete da promenite brojeve i ukinete politiku. Ne možete poništiti kredibilitet. Uklonila je gromobran, ali sada će je munja pogoditi – rekao je bivši ministar konzervativne vlade.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter