Izvor: Alo
10.06.2024 u 08:08
0

DESNICA IZDOMINIRALA NA IZBORIMA: Rezultati na izborima mogu radikalno promeniti budućnost cele Evropske unije!

Krajnja desnica je ostvarila značajan uspeh na izborima za Evropski parlament širom Starog sveta. Prema prvim rezultatima, u transnacionalnom parlamentu dominiraće krajnje desničarske stranke, dok su Zeleni najteže pogođeni.

Izbori za Evropski parlament ove godine bili su prvi otkako je Britanija napustila EU.

PUTIN PREDVIDEO NOVE SVETSKE LIDERE: Otkrio ko će voditi svet, a neće to biti ni Rusija, niti SAD!

Ukupno, više od 360 miliona Evropljana može da učestvuje na izborima za 720 poslanika u Evropskom parlamentu.

Ovogodišnje glasanje je pomno praćeno širom sveta. Prema prognozama, snažni rezultati na izborima krajnje desnice, nacionalista i evroskeptika mogu preformatisati saveze u parlamentu i radikalno promeniti budućnost cele Evropske unije.

Makron u nokdaunu

Stranka Marin Le Pen dominirala je u anketama u Francuskoj, a Nacionalni skup (RN) osvojio je oko 32 odsto, oko duplo više od proevropske centrističke partije predsednika Emanuela Makrona, koja je dobila oko 15 odsto.

Ovo je najgori rezultat za francusku vladajuću partiju u istoriji. U tom kontekstu, Makron, koji se pozicionirao kao branilac Ukrajine i prijatelj Zelenskog, raspustio je Narodnu skupštinu i raspisao prevremene izbore nakon ogromnog uspeha krajnje desnice.

Makron je najavio da će se prvi krug parlamentarnih izbora održati 30. juna, a drugi 7. jula, prenosi Dejli mejl.

Šolc na marginama

U Njemačkoj, najmnogoljudnijoj zemlji u 27-članom bloku, Socijaldemokratska partija (SPD) kancelara Olafa Šolca zauzela je treće mjesto sa samo 14 posto glasova, što je istorijski nizak nivo za tu stranku, prema nemačkim medijima.

Pobedu na izborima u Nemačkoj odneo je blok Hrišćansko-demokratske i Hrišćansko-socijalne unije (CDU/CSU), koji je više nego udvostručio rezultat SPD-a, osvojivši 29,6 odsto glasova.

Nemačka opozicija pozvala je Šolca da pokrene pitanje glasanja o poverenju njegovoj vladi. U Grčkoj je na evropskim izborima vladajuća partija izgubila glasove, dok su desničarske stranke ojačale svoje pozicije.

Sličan rezultat zabeležen je i u Austriji, gde je krajnje desničarska Slobodarska partija prednjačila pri prebrojavanju glasova.

Klimatski problemi će pasti u drugi plan

Rezultati pokazuju da će udeo Zelenih pasti sa 20 odsto na 12 odsto u Nemačkoj, tradicionalnom uporištu ekologa, uz velike gubitke za Zelene u Francuskoj i nekim drugim zemljama EU.

Njihov poraz mogao bi da utiče na ukupnu politiku EU o klimatskim promenama, koja se i dalje smatra najprogresivnijom na svetu. Rezultati su pokazali da će klimatske promene biti u pozadini pitanja migracija.

Predviđa se da će stranke koje pripadaju Evropskoj narodnoj partiji (EPP) desnog centra ostati najveći blok u pet zemalja, uključujući Nemačku i Grčku.

Ovo ostavlja kandidatu EPP za drugi mandat na čelu Evropske komisije, Ursulu fon der Lajen iz Nemačke.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter