Izvor: SPUTNIK
08.06.2024 u 18:33
0

DIREKTNA OBJAVA RATA MOSKVI: Da li se NATO priprema za blokadu Kalinjingrada

Najveća pomorska NATO vojna vežba „BALTOPS-2024“ teoretski bi mogla bi da posluži kao priprema za blokadu Baltičkog mora, ali svaka pomorska blokada, svako ograničavanje plovidbe i trgovine značilo bi objavu ratu. Pokušaj ograničavanja pristupa Kalinjingradu daće Rusiji pravo da pribegne sili, ističu ruski eksperti.
Manevri „BALTOPS“ su već jednom poslužili kao paravan za sprovođenje diverzije i terorističkog akta. Američki novinar Sejmur Herš tvrdi da su eksplozivne naprave ispod gasovoda „Severni tok“ postavili ronioci američke mornarice, uz podršku Norvežana, upravo u okviru vojne vežbe „BALTOPS”, 2022. godine.
Ruski vojni stručnjaci ističu da bi Rusija kao odgovor na pokušaje blokade Baltika imala pravo da upotrebi silu u meri za koju smatra da je odgovarajuća.
Međutim, ruski vojni ekspert Viktor Litovkin je uveren da se NATO zemlje neće usuditi da uđu u direktan sukob sa Rusijom.
„Cilj ovih manevara je uvežbavanje saradnje i koordinacije između različitih zemalja koje su članice NATO-a. Ovo je, naravno, i njihova demonstracija da NATO-u pripada Baltičko more, da je Baltičko more unutrašnje more NATO-a i da Rusija tu nema šta da traži, a da oni u svakom trenutku mogu da blokiraju rutu Rusiji od Sankt Peterburga do Kalinjingrada. Ali ovo je samo demonstracija – oni to, u stvari, ne mogu da urade, jer postoje neutralne vode, a Rusija raspolaže sa dovoljno snaga i mogućnosti da probije svaku blokadu“, ističe Litovkin.
Blokada Kalinjingrada ili Sankt Peterburga označila bi objavu rata, podvukao je Litovkin.
„I mi ćemo, bez svake sumnje, odgovoriti na ovu objavu rata svojim snažnim, silovitim metodama“, naglasio je ruski ekspert.
Baltik je potencijalno krizni region, a zapadni saveznici stalno podgrevaju tenzije, stvaraju pretnje i provokacije. Isti takav cilj imaju i manevri u Baltičkom moru „BALTOPS-24“, koji će trajati od 7. do 20. juna, a u kojima učestvuje 20 zemalja članica zapadne alijanse sa više od 50 brodova, 45 aviona i helikoptera i oko 9.000 vojnika.
Vežbe se održavaju duž celog basena Baltičkog mora, kao i na kopnu u Švedskoj, Poljskoj, Nemačkoj i Litvaniji.
Ove godine će u vežbama učestvovati predstavnici svih rodova Oružanih snaga Poljske, a Varšava ističe da scenario vežbi predviđa dejstva u kontekstu konflikta među izmišljenim državama, dok su same vežbe „odbrambenog karaktera“.
Kancelarija za odnose sa javnošću komande savezničkog vazduhoplovstva je saopštila da „ovaj integrisani pristup bezbednosti Baltičkog mora šalje snažnu poruku potencijalnim protivnicima, odvraća agresiju, poboljšava stabilnost i osigurava zemlje NATO i njihovo stanovništvo“.

Rusija će odbiti svaku pretnju

Ruski eksperti napominju da Severnoatlantska alijansa izvodi planirane vežbe, ali se mora uzeti u obzir i geopolitička realnost u kojoj se one dešavaju. Kako dodaju, NATO namerno povećava tenzije oko ruskih granica, pokušavajući da izvrši sveobuhvatan pritisak na Rusiju.
Pitanje severozapadnih teritorija je veoma ozbiljno. Kolektivni Zapad je više puta, preko svojih različitih glasnogovornika, zagovarao da Rusiji treba blokirati pristup Baltiku i transportni koridor do Kalinjingrada. Čule su se pretnje da će „neutralisati” Kalinjingrad ako Rusija izazove NATO, a nakon što je Švedska ušla u Severnoatlantski savez tvrde da je Baltik postao „unutrašnje more NATO-a.
Analitičari smatraju da provokativne izjave zapadnih političara i povećanje vojne aktivnosti NATO-a na Baltiku dovode do dalje eskalacije sukoba između Zapada i Rusije.
Ovakve akcije i izjave zapadnih saveznika su povezane i sa situacijom u Ukrajini, gde Zapadu ne ide sve po planu. Članice NATO-a izlaz iz ove situacije traže u opštoj eskalaciji krize, dovodeći je na ivicu nuklearnog rata, u nadi da će to uspeti da zamrzne sukob, a da Rusija neće ostvariti ciljeve specijalne vojne operacije. Postoji opasnost da usled takve, nepromišljene politike Zapada događaji mogu izmaći kontroli i završiti se na katastrofalan način.
„Pretnja je stalna i ona dolazi od NATO-a, ali mi vidimo tu pretnju i ne plašimo se – sve budno pratimo. Imamo mogućnost da odgovorimo na bilo kakve agresivne akcije NATO-a na našoj teritoriji. NATO će i dalje demonstrirati pretnje, ali se neće usuditi da urade bilo šta protiv naše zemlje, jer shvataju da bi ih rat sa nuklearnom raketnom silom prilično koštao. Rusiju je nemoguće pobediti, ali oni pokušavaju da nam stvore nevolje u Ukrajini. Međutim, ni tamo nemaju uspeha“, zaključio je Litovkin.
Ruski eksperti smatraju da Rusija, u kontekstu rastućih tenzija na Baltiku, treba da preduzme kontramere protiv NATO-a, jača vojnu infrastrukturu u svojim regionima koji se graniče sa NATO-om, izvodi vežbe i testira snagu alijanse.
Stručnjaci ukazuju na to da je kolektivni Zapad izuzetno nezadovoljan aktiviranjem ruskih snaga na svojim severozapadnim teritorijama, u oblastima Arhangelska i Murmanska, gde su raspoređeni veoma ozbiljni ruski avijacioni kontingentiuključujući i sisteme protivraketne i protivvazdušne odbrane, a takođe i u Kalinjingradu, odbrambenoj tvrđavi Rusije, odakle se nadgledabaltički vazdušni prostor i kontinentalni deo Evrope.
Inače, u vežbama„BALTOPS-2024“ učestvuje 20 država Severnoatlantske alijanse: Belgija, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Španija, Holandija, Litvanija, Letonija, Nemačka, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Švedska, Turska, Velika Britanija, Italija i SAD.
Ova vojna vežba održava se 53. put, a pomorske i vazduhoplovne snage vežbaće medicinske evakuacije, združeno spasavanje osoblja, vazdušnu odbranu i protivpodmorničko ratovanje „da bi ojačale kolektivne kapacitete i poboljšale koheziju i kompatibilnost među saveznicima NATO i partnerima“.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter