Izvor: Sputnik
31.08.2024 u 09:27
0

DUPLI BLAM: Amerikanci iznad ukrajine oborili sami sebe

Kijev i Zapad su očekivali da će kombinacija američkih sistema „patriot“ i borbenih aviona F-16 napraviti značajan pomak u sukobu sa Rusijom u korist ukrajinskih snaga, ali desilo se suprotno - obaranje tog skupocenog lovca je snažan udarac kako za Ukrajinu, tako i za američku vojnu industriju, ocenjuju ruski eksperti.

Postoje najmanje dve verzije o padu prvog F-16 u Ukrajini. Zvanično, do toga je došlo zbog greške pilota, ali je poslanica ukrajinske Vrhovne rade Marijana Bezugla iznela i drugu verziju – američki PVO sistem „patriot“ greškom je oborio lovca F-16 tokom masovnih raketnih napada 26. avgusta i to zbog nedostatka koordinacije između jedinica ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva.

„Zaista postoji nekoliko verzija vezano za to što se desilo sa F-16. Činjenica je, a to je već zvanično priznao Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, da se avion srušio, odnosno da je oboren i više ne postoji.

POLJSKA ODLUČNA: Nećemo učestvovati u obuci ukrajinskih vojnika na teritoriji Ukrajine

Drugo, to je defitivno avion marke F-16, čime smo dobili potvrdu ne samo da F-16 već koriste ukrajinske oružane snage, već i da je barem jedan od njih već uništen. Pilot tog aviona je poginuo. On je državljanin Ukrajine, koji je bio poslat u inostranstvo, u Sjedinjene Države, gde je prošao obuku. Dakle, oficir ukrajinskih oružanih snaga upravlja avionom F-16, avion je oboren, pilot je poginuo. Ime i nadimak ovog pilota su već poznati“, kaže ruski ekspert Vasilj Vakarov.

Ukrajinski avion F-16 srušio se u ponedeljak, a tom prilikom je poginuo ukrajinski pilot Aleksij Mes, poznat kao „Munfiš“ (Mesečeva riba), što je veliki udarac za Ukrajinu. Prvi F-16 stigli su u zemlju početkom ovog meseca, a Munfiš je bio jedan od retkih pilota obučenih za upravljanje njima.
Grupa ukrajinskih pilota započela je prošle jeseni ubrzanu, nestandardnu obuku u SAD-u. Dok je obično potrebno minimum godinu dana da se piloti osposobe za upravljanje tim avionima, Mes i drugi ukrajinski piloti su morali to da urade za šest meseci.
Iako Kijev zvanično tvrdi da je razlog pada F-16 greška pilota, ruski eksperti su skloniji verziji koju je iznela Bezugla da je aktiviran PVO sistem „patriot“.

Američki avion oboren američkim sistemom

Vakarov napominje da je Bezugla, koja je donedavno bila zamenica predsednika Komiteta Vrhovne rade za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove, prva iznela verziju da je F-16 oboren sistemom „patriot“, odnosno da je „američki avion oboren američkim sistemom“.
„Ako se ova informacija potvrdi, onda je to za američki vojno-industrijski kompleks prosto krah, jer su sami sebe oborili“, istakao je ekspert.
Ako se sagleda biografija Bezugle, Vakarov napominje da nije neobično što je baš ova poslanica glavni izvor ove informacije, a ne ukrajinsko Ministarstvo odbrane ili neko od vodećih vojnih funkcionera.
„Hajde da pričamo o ukrajinskim realnostima, jer ukrajinske realnosti imaju svoje karakteristike. Prvo, autorka ove informacije – Bezugla ima ukrajinsko obrazovanje – medicinsko, a cela njena karijera je, na ovaj ili onaj način, povezana sa vojnim resorom Sjedinjenih Američkih Država, Pentagonom. Marijana Bezugla je prošla obuku u strukturama Pentagona, zatim je stažirala kao vojni lekar. Bila je deputat kao predstavnik vladajuće partije ‘Sluga naroda’ pod pokroviteljstvom američkog ambasadora. I konačno, Marijana Bezugla je četiri godine, donedavno, bila na čelu Komiteta Vrhovne rade za bezbednost i odbranu. Odnosno, ona je u poslednje vreme prilično obaveštena osoba“, navodi Vakarov.
On podseća i da je administracija Vladimira Zelenskog nedavno iskoristila Bezuglu za obračun sa Valerijem Zalužnim, tadašnjim glavnokomandujućim Oružanim snagama Ukrajine, koji je sklonjen sa tog mesta.
„Ona ga je kritikovala, a sada je ista ta Bezugla na čelu takozvane ‘neformalne grupe’ novih vojnih lica, među kojima su Azovci, zabranjeni u Ruskoj Federaciji – nacisti, neonacisti, takozvani ‘kapetani i majori’ ukrajinskih oružanih snaga, koji žele da smene vrh ukrajinske komande. Dakle, to je Marijana Bezugla“, kaže Vakarov.
Ona takođe javno kritikuje i aktuelnog glavnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Aleksandra Sirskog, napominje ekspert.
„Moguće da je upravo zahvaljujući njoj i njenoj obaveštenosti ova informacija postala javna, a nakon toga ukrajinsko Ministarstvo odbrane je sada prinuđeno da formira komisiju koja će istražiti šta se dogodilo i zašto je ovaj avion pao“, kaže Vakarov.
Bezugla je istovremeno otkrila i da su ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane do sad najmanje tri puta greškom oborili sopstvene avione.
Njene izjave izazvale su skandal u Ukrajini, a određeni vojni krugovi traže da ona i krivično za to odgovara.
„Ne vidim nikakvo zvanično negiranje za F-16 od komande Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine. Zašto ćutite, gospodine Oleščuk? Koja je vaša pozicija?“, upitala je ona komandanta Ratnog vazduhoplovsta.

Uništen prvi F-16, ali ne i poslednji

Zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing odbila je da potvrdi da je Ukrajina oborila lovac sopstvenim PVO sistemom, ali su američki mediji, pozivajući se na izvore u vazdušnim snagama Oružanih snaga Ukrajine, potvrdili da je F-16 sa potpukovnikom Aleksejem Mesom oboren „prijateljskom vatrom“ ukrajinskog PVO.
Stručnjaci ocenjuju da su borbeni avioni F-16, predati Kijevu, ranjivi i na ruske sisteme protivvazdušne odbrane i drugo naoružanje, a da ukrajinski piloti nemaju iskustva da upravljanju tim lovcima.
Takođe ističu da je zapadno oružje efikasno samo protiv civila i da ne može da konkuriše ruskom oružju u borbenim uslovima, te smatraju da zapadni proizvođači treba da hitno prestanu sa isporukama oružja Ukrajini pre nego što kijevski režim potpuno ukalja njihovu reputaciju, što će im „pokvariti“ velike međunarodne ugovore.
Početkom avgusta Vladimir Zelenski je objavio da su u Ukrajinu stigli avioni F-16, dok Moskva na prebacivanje ovih lovaca gleda kao na signal NATO-a u nuklearnoj sferi. Stručnjaci su sigurni da njihovo pojavljivanje u Ukrajini ni na koji način neće promeniti situaciju na frontu. Prema njihovim rečima, u Ukrajini je uništen prvi američki lovac F-16, ali ne i poslednji. Nikakvo zapadno oružje neće pomoći kijevskom režimu.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar