Izvor: Kurir
26.06.2024 u 07:27
0

DŽULIJAN ASANŽ SLOBODAN ČOVEK!

Osnivač Vikiliksa je po izlasku iz suda mahnuo brojnim novinarima, pre nego što je seo u automobil koji ga je odvezao na aerodrom, gde se potom ukrcao u avion za Kanberu.

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž je i zvanično slobodan čovek.

RAZGOVORI NA NAJVIŠEM NIVOU: Ruski ministar odbrane razgovarao sa šefom Pentagona

Asanž je priznao krivicu po jednoj tački optužnice i nakon pravne bitke, koja je trajala više od decenije, on je od srede slobodan.

Njegov advokat Beri Polak rekao je da je Asanž žestoko patio tokom svoje borbe za slobodu govora i štampe.

„Suđenje Džulijanu Asanžu je bez presedana u 100 godina postojanja Zakona o špijunaži. Asanž je otkrio istinite informacije, vredne vesti“, rekao je Polak novinarima.

Polak je dodao da Asanž nikada nije trebalo da bude optužen po Zakonu o špijunaži i da učestvuje „u vežbi u kojoj se novinari svakodnevno bave“.

U zapanjujućem preokretu, osnivač Vikiliksa pušten je iz strogo obezbeđenog zatvora u Londonu u ponedeljak popodne i već se ukrcao u privatni avion da napusti Ujedinjeno Kraljevstvo pre nego što je svet uopšte saznao za njegov sporazum o priznanju krivice sa SAD.

Asanž se potom pojavio se u američkoj sudnici na Severnim Marijanskim Ostrvima kako bi formalizovao sporazum, zvanično se izjasnivši krivim za nezakonitu zaveru radi dobijanja i širenja poverljivih informacija o njegovoj navodnoj ulozi u jednom od najvećih kršenja poverljivog materijala u američkoj vojnoj istoriji.

„Jesam, kriv sam za ono što mi se stavlja na teret“, rekao je Asanž u Saipanu, američkim ostrvima koji su udaljeni oko 6.000 kilometara od Havaja.

Na pitanje sudije Ramone Manglone, da opiše šta je uradio da bi bio optužen, Asanž je rekao: „Radeći kao novinar, ohrabrio sam svoj izvor da pruži informacije za koje je rečeno da su poverljive kako bih te informacije objavio. Verujem da je Prvi amandman zaštitio tu aktivnost… Verujem da su Prvi amandman i Zakon o špijunaži u suprotnosti jedan sa drugim, ali prihvatam da bi bilo teško dobiti takav slučaj s obzirom na sve ove okolnosti.”

U izricanju presude, sudija je rekla da Asanž ima pravo na „kredit“ koji je proveo u britanskom zatvoru.

„Izgleda da je period od 62 meseca koji ste proveli u zatvoru pravičan i razuman. Moći ćete da izađete iz ove sudnice kao slobodan čovek“, rekla je sudija.

Podsetimo, Asanž, koji ne veruje vlastima SAD, išao je toliko daleko da ih je optužio da su navodno planirali njegovo ubistvo. Oklevao je da zakorači u kontinentalni deo SAD, pa su tužioci tražili da se svi postupci održe u jednom danu u američkom saveznom sudu sa sedištem na Sajpanu, najvećem ostrvu i glavnom gradu Severnih Marijanskih ostrva.

Tužioci su takođe rekli da sud na ostrvima ima „logistički smisao“ jer je bliži Australiji, gde se Asanž zaputio nakon završetka svoje pravne bitke.

Kevin Rud, australijski ambasador u Vašingtonu i bivši premijer koji je pomogao u pregovorima sa SAD, pratio je postupak u sudnici.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter