Izvor:
09.06.2024 u 18:41
0

FICO OPTUŽIO ZAPAD ZA NAPETOST SA MOSKVOM: Stižu prvi nezvanični rezultati, očekivano pomeranje udesno u Austriji i Nemačkoj

U Evropskoj uniji danas je poslednji dan glasanja na izborima za Evropski parlament, na kojima građani biraju 720 novih poslanika, koji će u narednih pet godina oblikovati politiku EU.

Pravo glasa na izborima za EP ima oko 370 miliona građana EU, a danas birališta izlaze državljani oko 20 država članica EU, nakon čega će uveče biti poznati rezultati glasanja. Na izborima, koji su počeli u četvrtak 6. juna, prethodno su glasali građani Holandije, Irske, Češke, Slovačke, Letonije i Malte, dok je u Italiji glasanje počelo juče, a nastavlja se i danas.

Izbori predstavljaju ključni momenat u demokratiji EU: daju građanima pravo glasa i mogućnost da izaberu poslanike koji će ih tu predstavljati. Takođe, rezultat ovog glasanja će se odraziti i na izvrsnost šireg funkcionisanja evropske zajednice. Naime, uticaće na to ko će sve biti budući čelnik institucija EU: Evropske komisije, Evropskog saveta i visokog predstavnika EU za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku.

Prvi preliminarni rezultati u Nemačkoj: Vode konzervativci

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) desnog centra udobno vodi na evroizborima u Nemačkoj, prvi su preliminarni podaci koje prenosi Euronews.

CDU i njen bavarski partner CSU osvojili bi u tom slučaju 29,5 odsto glasova i 29 od 96 raspoloživih mesta. Ovo bi bila dobra vest za Ursulu fon der Lajen, koja je potekla iz CDU i koja se bori za drugi mandat na vrhu Evropske komisije. Krajnje desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) zauzeće drugo mesto sa 16,5 odsto i 17 poslanika, u odnosu na sadašnjih 11.

U međuvremenu, prema ovim preliminarnim podacima, tri stranke koalicije koju predvodi kancelar Olaf Šolc zaostaju: 14 poslanika socijalista (SPD), 12 poslanika Zelenih i pet poslanika liberala (FDP).

18.24 Tesno na Kipru

Kiparski mediji, prema izlaznim anketama agencije Alpha, procenjuju da je liberalno-konzervativni Demokratski skup (EPP), stranka u vladajućoj koaliciji, obezbedio između 25,5 i 28,5 odsto glasova. U međuvremenu, procenjuje se da je Napredna stranka radnog naroda (levica) dobila između 23 i 26 odsto. Konačni rezultati će biti potvrđeni kasnije.

Kipar šalje šest poslanika u EP, a Europe Elects procenjuje da je izlaznost niža u odnosu na 2019. godinu, prenosi Euronews.

18.18 Veća izlaznost i u Francuskoj

Izlaznost u širom Francuske dostigla je 45,26 odsto, odnosno dva odsto više nego 2019. godine.

Ukupna izlaznost Francuske u 2019. bila je 50,12 odsto.

18.16 Rekordna izlaznost u Mađarskoj

Više od polovine od 7,8 miliona birača u Mađarskoj glasalo je na evroizborima do 17 časova po srednjeevropskom vremenu, što je najveća izlaznost otkako se ova zemlja pridružila EU 2004. godine, prenosi Euronews.

Tanjug/AP

 

18.13 Proto thema: Ubedljiva pobeda Nove demokratije u Grčkoj

Izlazna anketa objavljena u 19 časova po grčkom vremenu, odmah po zatvaranju birališta, pokazuje pobedu Nove demokratije sa velikom razlikom u odnosu na drugoplasiranu Sirizu. Prema preliminarnim rezultatima, koje je objavila „Proto thema“, Nova demokratija će osvojiti od 28 do 32 odsto glasova i imati sedam do osam poslanika, Siriza (od 15,2 do 18,2 odsto) sa četiri poslanika, dok se na trećem mestu našao PASOK (od 10,9 do 13,9 odsto) sa tri.

Tanjug/AP

 

18.04 Incidenti na biračkim mestima u Belgiji, stižu prvi rezultati glasanja

Belgijanci danas glasaju na tri izbora: evropskim, saveznim i regionalnim. Najmanje opštine koje su svoja biračka mesta zatvorile u 14 sati po srednjeevropskom vremenu, saopštavaju rezultate. To je slučaj sa malim flamanskim gradom Herstape, sa 79 stanovnika, gde stranka Otvoreni VLD vodi sa 26,4 odsto glasova.

Širom zemlje prijavljeni su brojni incidenti na biračkim mestima. Gradonačelnik jednog flamanskog grada podneo je tužbu protiv izbornih zvaničnika zbog toga što su flamanskim glasačima govorili na francuskom jeziku. Prema RTBF-u, u opštini Voluve-Saint-Lambert u briselskom regionu, birači su čekali do dva sata zbog velike izlaznosti i kvara kompjuterskog sistema. U ovom slučaju, kao i za ostale opštine koje imaju ovo kašnjenje, biračka mesta će ostati otvorena do 18 časova po srednjeevropskom vremenu.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

Nepotvrđeni izveštaji u belgijskim medijima ukazuju da su maloletnici od 16 i 17 godina, kojima je dozvoljeno da glasaju samo na evropskim izborima, glasali i na drugim izborima. Ova greška bi mogla da dovede do reizbora na nekim biračkim mestima.

Konačno, Maksim Prevo, predsednik Les Engaže (EPP), uznemiravan je nakon glasanja u Namuru. Pijana osoba pokušala je da ga gurne u reku Meas nakon što su uzvikivali uvrede.

17.55 ORF: Desničarski FPÖ vodi u Austriji

Krajnje desničarka Slobodarska partija Austrije (FPÖ) predvodi na izborima u Austriji sa šest poslanika (u odnosu na tri) i 27 odsto glasova, pokazala je anketa javnog emitera ORF. To bi bio prvi put da ova stranka pobedi na nacionalnim izborima, napominje ORF.

Drugo mesto obeležiće tešku bitku između OVP-a desnog centra, sa pet poslanika i 23,5 odsto, i socijalista SPO, sa takođe pet poslanika i 23 odsto glasova, prenosi Euronews nezvanične podatke iz Austrije.

17.10 Očekuje se da zelene stranke zabeleže pad podrške

Očekuje se da će zelene stranke u Evropi zabeležiti pad podrške na izborima za Evropski parlament, a ankete pokazuju da bi mogle da izgube čak trećinu svojih mesta.

„Birači imaju druge prioritete u 2024. godini. Evropljani su danas više zabrinuti za druga pitanja, kao što je inflacija i rat u Ukrajini. Verovatno će to biti stvari koje će mnogima biti na umu kada odlučuju za koga da glasaju“, rekao je Antonio Valentim, politikolog sa Univerziteta Jejl koji proučava glasačko ponašanje u vezi sa klimom.

Neka istraživanja nagoveštavaju da bi životna sredina mogla biti „pitanje luksuzne robe“, ono koje ima veći uticaj na odluke glasanja u vremenima izobilja. Studija iz 2017. pokazala je da birači strože kažnjavaju vladajuće stranke koje povezuju sa politikama zaštite životne sredine kada smatraju da je ekonomija „slaba“, ali ih nagrađuju za zelenu reputaciju kada procveta, prenosi Guardian.

„Nedavne studije pokazuju da je uspeh zelenih partija usko vezan za ekonomske uslove. Uzeti zajedno, ekonomske brige koje zasenjuju ekološka pitanja mogu biti faktor koji doprinosi potencijalnom padu glasova Zelene stranke“, kaže Džesika Hak, politikolog sa Univerziteta u Hamburgu.

15.48 Orban: Ovo su izbori za rat ili mir u Evropi

Najvažnije pitanje evropskih izbora je da li Evropa treba da ostane izvan rata ili da uđe u rat, rekao je danas predsednik mađarske vlade Viktor Orban posle glasanja na izborima za Evropski parlament.

„Danas moramo da pobedimo na ovim izborima u Evropi, ovo su prvi evropski izbori na kojima se ta tema provlači kroz skoro sve zemlje članice. Pratio sam nemačku, italijansku i francusku izbornu kampanju, svi su pričali o ratu, tako da je to sada panevropsko pitanje“, rekao je Orban.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter