Izvor: Telegraf
18.09.2024 u 15:33
0

FIRMA KOJA JE PROIZVODILA EKSPLOZIVNE PEJDŽERE: Direktorka ima „bogat“ CV

Sajt kompanije BAC Consulting KFT iz Budimpešte, koja je navodno proizvela pejdžere koji su juče eksplodirali u rukama pripadnika Hezbolaha u Libanu, od poslepodnevnih časova više ne postoji!

Podsetimo, na hiljade pejdžera Gold Apollo eksplodiralo je juče u Libanu gotovo u istom trenutku. U napadu je stradalo 12 osoba, a oko 3.000 ljudi je povređeno. Liban i Hezbolah upiru prstom u Izrael, koji još nije odgovorio na optužbe, a tajvanska firma, koja se inače bavi proizvodnjom ovih pejdžera, odmah je uperila prst u Mađarsku, tvrdeći da kompanija iz Budimpešte proizvodi taj pejdžer, koristeći njihov logo.

„U skladu sa ugovorom o saradnji, ovlastili smo BAC Kft. da koristi naš logo za prodaju proizvoda u određenim regionima, ali dizajn i proizvodnja proizvoda isključiva je odgovornost BAC-a“, objavili su iz tajvanske kompanije.

Kada su se mađarski novinari zaputili danas na adresu koja je navedena kao sedište firme u Budimpešti, zatekli su kuću koja više liči na porodičnu, a na vratima su zalepljeni papiri na kojima su odštampana imena više firme, kojima je tu prijavljeno sedište.

Mađarski mediji pišu da je BAC Consulting Kft osnovan 2022. godine, a kao glavna delatnost navedeno je upravljanje poslovanjem i poslovno savetovanje.

Prema zadnjim godišnjim finansijskim izveštajima, koji su potpisani u maju ove godine, bilans iznosi tek nešto više od 290 evra.

Sumnjiva direktorka?

Žena koja se na LinkedInu predstavlja kao direktorka firme, tvrdi da je na čelu kompanije od 2019. godine. Zanimljivo, budući da je firma osnovana tek tri godine kasnije.

Prema javno dostupnim podacima, na čelu firme je 49-godišnja Kristijana Rosaria Barsoni-Arsidiakono (Cristiana Rosaria Bársony-Arcidiacono).

Kako stoji na njenom LinkedIn profilu, doktorirala je filozofiju na jednom od najprestižnijih Univerziteta u Engleskoj (University College London), potom je studirala na London University of Economics, a navodi i da je završila postdiplomske studije. Takođe navodi da je je radila kao stručnjak za Evropsku komisiju, UNESCO i Međunarodnu agenciju za atomsku energiju.

Na profilu je fotografija, najverovatnije selfi mlade žene.

Kristijana piše da od 2019. godine vodi BAC Consulting, ali je ona u Mađarskoj osnovana 2022. godine.

Inače, na internet stranici firme, pisalo je da kompanija „posluje u mnogim područjima, od savetovanja i prodaje nakita do telekomunikacija“. Novinari na stranici nisu pronašli pejdžere koji su eksplodirali u Libanu.

Šta sve tvrde Tajvanci?

Vlasnik firme sa Tajvana, čiji je logo bio na pejdžerima koji su eksplodirali Hsu Čing-Kuang, ispričao je da mu je pre tri godine prišla Tajvanka koju je znao samo kao Teresu. Rekao je da Teresa pričala da je lokalna predstavnica mađarske firme BAC Consulting.

Nakon više od dva meseca pregovora s Teresom Hsu je pristao da potpiše ugovor o prodaji pejdžera Gold Apolla firmi BAC i da dozvoli BAC-u da koristi zaštitni znak Gold Apolla na svojim proizvodima, prenosi KALW.

„Već je nekoliko puta letela u Evropu kako bi kontaktirala svoje kolege“, rekao je Hsu i naveo je da mu je rečeno da BAC želi da posluje u istočnoj Africi.

„Od početka do kraja nikad nisu spominjali Liban“, rekao je vlasnik tajvanske kompanije.

Prema navodima Hsua, otprilike godinu dana nakon što je BAC potpisao ugovor sa Gold Apollo, oni su se vratili s neobičnim zahtevom – želeli su da dizajniraju svoje proizvode, ali da na njih stave zaštitni znak njegove firme.

„Rekli su da žele da kultivišu grupu inženjera. Rekao sam im da pejdžeri koje prave nisu laki za upotrebu ni estetski primamljivi i pitao sam ih zašto ne bi jednostavno koristili moje proizvode“, rekao je Hsu.

Naveo je i da je primetio da su njihovi transferi plaćanja bili „čudni“. Iako se BAC nalazi u glavnom gradu Mađarske, Hsu je rekao da je kompanija platila Gold Apollo sa bankovnog računa na Bliskom istoku koji je njegova banka blokirala najmanje jednom.

Kaže da je njegovom računovođi trebalo čitavu nedelju da deblokira uplatu.

„Gold Apollo je poslednji put isporučio komponente BAC-u ranije ove godine“, rekao je Hsu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter