Izvor: Kurir
24.06.2024 u 11:40
0

GALAN: „Spremni smo za svaku akciju koja može biti potrebna u Gazi, Libanu i u više oblasti“

Najviši oficir američke vojske upozorio je da bi izraelska ofanziva u Libanu protiv ekstremističke organizacije Hezbolah koju podržava Iran povećala rizik od šireg sukoba koji bi uvukao i Iran.

Glas Amerike podseća da se Izrael već mesecima bori protiv Hamasa koji uživa podršku Irana u svojoj ofanzivi na Pojas Gaze, dok se takođe upušta u svakodnevne okršaje sa takođe proiranskim Hezbolahom duž izraelsko-libanske granice.

ZAMISLITE DA RUSIJA NAPADNE PLAŽU NA FLORIDI: Američka kongresmenka osudila raketiranje Sevastopolja

General Vazduhoplovnih snaga Čarls K. Braun, načelnik Združenog generalštaba vojske SAD, rekao je novinarima da će Iran biti „skloniji da pruži veću podršku Hezbolahu“, dodajući da ti militanti imaju više resursa od Hamasa.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je u nedelju da će se „intenzivna faza“ borbe protiv Hamasa u Gazi završiti „vrlo brzo“. Ali on je dodao da će Izrael verovatno prebaciti trupe na granicu sa Libanom.

U intervjuu za izraelski Kanal 14, Netanjahu je rekao da bi pomeranje trupa na sever ojačalo odbrambeni položaj zemlje protiv Hezbolaha i omogućilo Izraelcima koji su pobegli od borbi u blizini granice između Libana i Izraela da se vrate kući.

On je dodao da, iako se nada da bi se moglo naći diplomatsko rešenje za sukob sa Hezbolahom, Izrael može „da se bori na nekoliko frontova, a mi se takođe pripremamo za to“.

Rat u Gazi i rizik od šireg sukoba biće u fokusu razgovora u ponedeljak u Vašingtonu između izraelskog ministra odbrane Joava Galana sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom i sekretarom za odbranu Lojdom Ostinom.

„Spremni smo za svaku akciju koja može biti potrebna u Gazi, Libanu i u više oblasti“, rekao je Galan u saopštenju.

Dok Netanjahu očekuje da će borbe u Gazi utihnuti kada izraelske snage budu završile ofanzivu u Rafi, on je naglasio da Izrael očekuje da će tamo zadržati vojno prisustvo u doglednoj budućnosti.

„Takođe želimo da stvorimo civilnu administraciju, ako je moguće, sa lokalnim Palestincima i možda sa spoljnom podrškom zemalja u regionu za upravljanje humanitarnim snabdevanjem, a kasnije i civilnim poslovima u Pojasu [Gaze]“, rekao je on.

Netanjahu je ponovio svoje protivljenje da Hamas ili Palestinska uprava sa sedištem na Zapadnoj obali imaju ulogu u upravljanju Gazom.

SAD su ranije upozorile Izrael protiv dugoročne vojne okupacije te teritorije.

Ranije u nedelju, Netanjahu je rekao da veruje da će spor sa Sjedinjenim Državama oko brzine isporuke oružja izraelskim snagama koje se bore protiv Hamasovih militanata u Gazi uskoro biti rešen.

„Pre otprilike četiri meseca došlo je do dramatičnog pada u snabdevanju oružjem koje je stizalo iz SAD u Izrael. Dobili smo razna objašnjenja, ali… osnovna situacija se nije promenila“, rekao je on na sednici vlade.

„U svetlu onoga što sam čuo poslednjih dana, nadam se i verujem da će ovo pitanje biti rešeno u bliskoj budućnosti“, rekao je on.

Najviši američki zvaničnici rekli su prošle nedelje da su zbunjeni Netanjahuovom tvrdnjom. Izraelski zvaničnici rekli su da su lobirali kod svojih američkih kolega na „najvišim nivoima… na svim nivoima“ za bržu isporuku oružja, a Netanjahu je rekao: „Posle meseci bez promene u ovoj situaciji, odlučio sam da to iznesem javno“, što je razbesnelo Vašington.

Američki zvaničnici rekli su da ne razumeju na šta Netanjahu misli.

SAD su glavni izraelski snabdevač oružjem u izraelskom ratu protiv Hamasa, koji je sada u devetom mesecu i ne nazire se trenutni kraj.

Predsednik Džo Bajden izneo je, kako je rekao, plan za šestonedeljni prekid borbi koje je Izrael predložio i oslobađanje talaca koje drži Hamas. Hamas je saopštio da svaki sporazum mora rezultirati prekidom rata, što je Izrael odbacio.

Iako SAD nastavljaju svoju podršku Izraelu, sve su više frustrirane Netanjahuovim vođenjem rata. Pokrenut je šokantnim napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra koji je ubio 1.200 ljudi u Izraelu i doveo do hvatanja oko 250 talaca. U izraelskoj kontraofanzivi u Gazi ubijeno je više od 37.500 Palestinaca, uglavnom civila, ali i hiljade boraca, prema ministarstvu zdravlja te teritorije.

Američki predsednik Džo Bajden odložio je isporuku određenih teških bombi od maja zbog zabrinutosti zbog nastavka izraelskih napada u Gazi, ali je njegova administracija prošle nedelje uzvratila Netanjahuovim optužbama da su odlukom pogođene i druge pošiljke.

Bajden, koji se kandiduje za reizbor za drugi četvorogodišnji mandat, suočava se sa oprečnim političkim pritiscima zbog sukoba između Izraela i Hamasa.

Progresivne demokrate pozvale su ga da zauzme tvrđi stav prema Izraelu, a Bajden je upozorio Netanijahua na sveopšti napad na grad Rafu na jugu Gaze. Ali Bajdenova administracija je izbegla bilo kakvu sugestiju da je Izrael sve većim pritiskom Izraela na Rafu prešao crvenu liniju.

Opozicioni republikanski kritičari kažu da je Bajden ublažio svoju podršku ključnom bliskoistočnom savezniku.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter