Izvor: Kurir
04.06.2024 u 14:38
0

HAPŠENJA ZBOG MRTVAČKIH KOVČEGA SA NATPISOM: Sanduci ostavljeni kod Ajfelove kule, poslao ih PUTIN?

Francuski obaveštajci veruju da Rusija stoji iza postavljanja pet kovčega kod Ajfelove kule u Parizu.

BBC navodi da su trojica muškaraca viđena kako dolaze kombijem oko devet sati u subotu i ostavljaju kovčege.

 

PROBUDIO SE! Područje oko njega uzdrmano

U sanducima prekrivenim francuskom zastavom sa natpisom „Francuski vojnici Ukrajine“ kasnije su pronađeni džakovi gipsa.

Policija je ubrzo uhapsila vozača, koji je tvrdio da su mu druga dvojica platili 40 evra da preveze kovčege.

Rekao im je i da je u Pariz stigao dan ranije iz Bugarske.

Kasnije je policija uhvatila drugu dvojicu na autobuskoj stanici Bersi u centru Pariza, gde su navodno planirali da se ukrcaju u autobus za Berlin.

Policiji su izjavili da im je plaćeno 400 evra za prenos kovčega, prenose francuski mediji.

Potom je iz policije saopšteno da je vozač Bugarin, dok su druga dvojica Ukrajinac i Nemac.

Oni su u nedelju izvedeni pred lice pravde, uoči očekivanog otvaranja sudske istrage zbog „nasilja s predumišljajem“, saopštilo je tužilaštvo.

Zvaničnici su rekli da su istrage u toku da se „utvrdi da li je ovo organizovano iz inostranstva“.

Ove okolnosti podsećaju na dve nedavne situacije za koje francuska policija veruje da su potencijalno umešani ruski agenti.

Čini se da su obe bile pokušaji da se manipuliše javnim mnjenjem.

U oktobru, nedugo pošto je Hamas izveo napad na Izrael, ubivši oko 1.200 ljudi i uzevši stotine talaca, Davidove zvezde koje aludiraju na izraelsku zastavu bile su iscrtane na više zidova u Parizu.

Uhapšen je bračni par iz Moldavije, za koje francuski zvaničnici veruju da su ih platili ruski obaveštajci.

Prošlog meseca na Memorijalu holokaustu u Parizu osvanule su crvene šake, a policija veruje da su počinioci pobegli u inostranstvo.

Prema pisanju lista Mond, koji se poziva na izvor iz istrage, jedna od osoba uhapšenih u subotu bila je u telefonskom kontaktu sa osumnjičenim Bugarinom iz slučaja sa crvenim šakama.

Mond je ovog osumnjičenog imenovao kao 34-godišnjeg Georgija F.

Moskva je burno reagovala prošlog meseca na ponovno odbijanje francuskog predsednika Emanuela Makrona mogućnosti da ne šalje vojnike u Ukrajinu.

Prošle nedelje ukrajinski zvaničnici su potvrdili da su vođeni razgovori o slanju francuskih vojnih instruktora.

To bi mogao biti kontekst afere sa kovčezima, smatraju islednici, dok ruski obaveštajci nastoje da pokažu da postoji veliko protivljenje dubljoj umešanosti Francuske u rat u Ukrajini.

I u aferama Davidove zvezde i crvenih šaka, u timu je bio fotograf čije slike kasnije su se pojavile na internet stranicama povezanim sa ruskom propagandom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter