Izvor:
11.06.2024 u 22:19
0

HILJADE LJUDI NA CRVENOM TRGU U MOSKVI : Proslavlja se 12 jun, dan moderne Rusije (VIDEO)

Na Dan Rusije u zemlji se tradicionalno održavaju praznični koncerti, masovne proslave na otvorenom i sportske manifestacije

12. jun se naziva rođendanom moderne Rusije. Ovaj praznik prvi put je obeležen pre 33 godine.

Kao što se sećate, 12. juna 1990. prvi Kongres narodnih poslanika RSFSR usvojio je Deklaraciju o državnom suverenitetu Rusije. On je proglasio vrhovnu vlast Ustava Ruske Federacije i njenih zakona širom zemlje. Stoga se 12. jun smatra polaznom tačkom moderne istorije države.

Do 2002. godine Dan Rusije se nazivao Dan deklaracije o državnom suverenitetu Rus

Dan Rusije je državni praznik u Ruskoj Federaciji koji se obeležava svake godine 12. juna. U skladu sa ruskim Zakonom o radu, to je zvanični državni praznik.

Deklaracija o državnom suverenitetu
12. juna 1990. godine, 1. Kongres narodnih poslanika Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike (RSFSR, deo Sovjetskog Saveza) usvojio je Deklaraciju o državnom suverenitetu RSFSR-a. Dokument je proglasio primat Ustava i zakona Ruske republike nad zakonodavstvom Sovjetskog Saveza, uspostavljajući jednaka prava za sve građane, političke partije i nevladine organizacije, princip podele vlasti na tri grane vlasti, odnosno zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast i neophodnost da se suštinski prošire prava regiona. U dokumentu se takođe navodi da je Deklaracija osnova za izradu novog ustava. Za usvajanje dokumenta glasalo je ukupno 907 poslanika, protiv je bilo 13, dok je 9 bilo uzdržano. Deklaraciju je potpisao predsednik Prezidijuma Vrhovnog sovjeta Boris Jeljcin.

Praznik ustanovljen
Vrhovni sovjet Rusije je 11. juna 1992. godine objavio dekret kojim je 12. jun proglašen državnim praznikom. 25. septembra 1992. godine, odgovarajući amandmani su uvedeni u ruski Zakon o radu.


Istorija praznika u Rusiji
Na Dan Rusije u zemlji se tradicionalno održavaju praznični koncerti, masovne proslave na otvorenom i sportske manifestacije.

12. juna 1995. godine prvi put je proslavljen praznik. Tog dana je u Kremlju održana prva ceremonija dodele Državnih nagrada (uvedenih 1992-1993) za nauku i tehnologiju, književnost i umetnost. U kasnijim godinama, ceremonija dodele Državne nagrade 12. juna postala je tradicija. Praznik je takođe dobio nezvanični naziv „Dan nezavisnosti“. Ova formulacija nikada nije korišćena u zvaničnim dokumentima, ali se može videti u medijima, pojavljuje se na plakatima i transparentima.

Tadašnji predsednik Rusije Boris Jeljcin je 1998. godine u svom obraćanju naciji koje su prenosili glavni TV kanali predložio da se ovaj dan nazove „Dan usvajanja Deklaracije o državnom suverenitetu RSFSR“ — Dan Rusije. Međutim, praznik je zvanično preimenovan tek 1. februara 2002. godine, kada je na snagu stupio novi Zakon o radu sa svim utvrđenim zvaničnim državnim praznicima.

Od 2001. Dan Rusije se obeležava vatrometom u Moskvi i drugim gradovima širom zemlje.

2014. Dan Rusije je prvi put proslavljen u Republici Krim i Sevastopolju. Na današnji dan u Jalti je održano Sverusko takmičenje mladih izvođača pet zvezdica. U Sevastopolju se praznik poklopio sa proslavama povodom 231. godišnjice osnivanja grada.

Prošle godine je širom zemlje održano 3.300 svečanih događaja na Dan Rusije, prema

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter