Izvor:
09.06.2024 u 20:50
0

I MAKRON PORAŽEN DO KOLENA: Le Pen ubedljivo vodi u Francuskoj

Pad desnice u Finskoj

Prema prvim rezultatima izbora za Evropski parlament u Finskoj, stranka Nacionalna koalicija premijera Peteri Orpa osvojila je 24,9 odsto glasova. d

Stranka Levi savez osvojila je 18,3 posto glasova, što je ogroman rast u odnosu na 2019. kada je osvojila svega 6,89 odsto glsova.

Ogroman pad doživela je stranka Pravi Finci, koja je zauzela 2. mesto na parlamentarnim izborima u aprilu 2023. i koja je članica vladine koalicije, a koja je osvojila 6,7 odsto glasova.

Socijaldemokratska partija, nalazi se na trećem mestu sa 15,5 odsto glasova, dok je Zelena liga osvojila 11 odsto glasova.

Prve projekcije: Narodnjaci zasad ostaju najbrojniji

Evropska narodna partija (EPP), grupacija stranaka desnog centra, ostaje i nakon izbora u nedelju najbrojnija u Evropskom parlamentu, pokazuju izlazne ankete iz šest zemalja članica, javlja Novi list.

Evropski parlament je objavio procenu sastava budućeg saziva na osnovu izlaznih anketa iz Nemačke, Hrvatske, Austrije, Kipra, Grčke i Malte.

Prema izlaznim anketama u Nemačkoj, konzervativni CDU/CSU osvajaju najviše glasova – 29,5 posto i 29 mandata, a Porodična stranka, također deo EPP-a jedan mandat, pa će EPP iz Nemačke imati 30 zastupnika, jedan više nego u prethodnom sazivu. Veliki rast ostvarila je krajne desna stranka Altenerativa za Nemačku (AfD) koja osvaja 17 mandata, šest više nego na izborima 2019.

U Holandiji je desničarska Stranka slobode Gerta Vildersa osvojila sedam mesta, jedno manje od koalicije socijaldemokrata i zelenih. Demohrišćani, koji pripadaju EPP-u, ostali su na šest mandata, pokazuju izlazne ankete.

Foto: Foto:Tanjug

 

Krajnja desnica vodi u Francuskoj

Krajnja desnica ostvarila je značajan napredak u Francuskoj, prema izlaznim anketama, ostavljajući saveznike Emanuela Makrona daleko iza na drugom mestu.

Nacionalno okupljanje (stranka Marin le Pen), predvođen Žordanom Bardelom – 32,4%
Renesansa (Makronova stranka), Modem, Horizonti, UDI predvođeni Valeri Hejer – 15,2%
Socijalisti i Place Publik predvođeni Rafaelom Gluksmanom – 14,3%

GERB odnosi pobedu u Bugarskoj?

Predviđeno je da bugarski desni centar GERB bude prvi na parlamentarnim izborima, sa 26,2 odsto glasova, pokazala je anketa agencije Galup.

„Nastavljamo sa promenama“ (PP) bi trebalo da bude na drugom mestu sa 15,7 odsto glasova, piše Rojters.

U Bugarskoj se održavaju izbori i za Evropski i za nacionalni parlament.

Pravo glasa na izborima za parlament ima 6.593.275 birača, a za poslanike u Evropskom parlamentu njih 6.138.050.

Zatvorena birališta u Sloveniji

Birališta u Sloveniji zatvorena su danas u 19 sati.

U Sloveniji je zabeležena rekordna izlaznost na današnjim izborima za Evropski parlament i bila je 25,6 odsto do 16 sati, a u Hrvatskoj je među najmanjima ikada i do 16.30 sati glasalo je 15,05 odsto birača.

Izlaznost na izborima za EU u Sloveniji bila je 25,6 odsto danas do 16 sati, što je više u odnosu na 18,3 odsto kolika je bila pre pet godina, pokazuju podaci Nacionalne izborne komisije, prenela je agencija STA.

Izlaznost u Sloveniji na izborima za EP 2019. godine iznosila je 28,9 odsto.

Izlaznost je danas najveca u Kranju i Ljubljani, gde je premašila 27 odsto, a najmanja u Mariboru – 23 odsto.

 

Slaba izlaznost u Poljskoj

Poljska beleži slab odziv birača na izborima za Evropski parlament.

Prema podacima državne izborne komisije, do 17 sati, po lokalnom vremenu, glasalo je 28,2 odsto.

U Poljskoj je 2019. godine izlaznost u isto vreme bila 32,5 odsto.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter