Izvor: Kurir
23.08.2024 u 21:37
0

INDIJA JE SPREMNA DA IGRA AKTIVNU ULOGU U SVIM NAPORIMA: Indijski premijer u poseti Kijevu

Indijski premijer Narendra Modi pozvao je danas predsednika Volodimira Zelenskog da sedne i obavi pregovore sa ruskom stranom o okončanju rata u Ukrajini, i tom prilikom se ponudio da deluje kao "prijatelj" ili medijator razgovora, kako bi pomogao uspostavljanje mira.

Podsećamo, ovo je prva poseta indijskog premijera koja u modernoj ukrajinskoj istoriji dolazi u nestabilnom trenutku u ratu koji je pokrenula Rusija u februaru 2022. godine, pri čemu Moskva napreduje u istočnoj Ukrajini dok Kijev vrši pritisak na prekogranični upad.

ISPLIVAO IZVEŠTAJ O ATENTATU NA TRAMPA: Tajna služba mnogo toga propustila

Današnja poseta je veoma ličila a na prošlomesečnu posetu indijskog lidera Moskvi, gde je pozvao na mir i zagrlio ruskog predsednika Vladimira Putina, što je razbesnelo Ukrajinu gde je ruski raketni udar pogodio dečiju bolnicu istog dana.

„Indija je spremna da igra aktivnu ulogu u svim naporima“

– Put ka rešenju može se pronaći samo kroz dijalog i diplomatiju. I mi treba da se krećemo u tom pravcu bez gubljenja vremena. Obe strane treba da sednu zajedno da pronađu izlaz iz ove krize. Želim da vas uverim da je Indija spremna da igra aktivnu ulogu u svim naporima ka miru. Ako mogu da odigram bilo kakvu ulogu u ovome lično, uradiću to, želim da vas uverim kao prijatelj – izjavio je Modi.

Nije odmah bilo jasno šta je Kijev rekao o njegovim primedbama i da li su one deo diplomatskog pritiska koji se odvija iza zatvorenih vrata sa predsedničkim izborima koji se naziru u Sjedinjenim Državama, bliskom ukrajinskom savezniku.

Indija, koja tradicionalno ima bliske ekonomske i odbrambene veze sa Moskvom, javno je kritikovala pogibiju nevinih ljudi u ratu, ali i ojačala ekonomske veze sa Moskvom.

„To je prioritet za Ukrajinu“

Obojica lidera su u svojim izjavama opisali Modijevu posetu kao „istorijsku“, u kojoj je Modi govorio kao drugi, a Zelenski nije imao priliku da odgovori na poziv na dijalog.

Zelenski je rekao da su „pitanje okončanja rata i pravednog mira prioritet za Ukrajinu“.

Ukrajina je više puta govorila da želi da se rat završi, ali pod uslovima Kijeva, a ne Rusije. Ukrajina se zalagala za održavanje drugog međunarodnog samita kasnije ove godine kako bi unapredila svoju viziju mira i uključila predstavnike Rusije.

Prvi samit, održan u Švajcarskoj u junu, naglašeno je isključio Rusiju, dok je privukao veliki broj delegacija, uključujući i jednu iz Indije, ali ne i iz Kine, druge najveće svetske ekonomije. Zelenski je pozvao Modija da potpiše saopštenje samita, što Indija nije uradila.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je u ponedeljak da razgovori ne dolaze u obzir nakon što je Ukrajina 6. avgusta započela svoj upad u rusku oblast Kursk.

Najviši komandant Kijeva rekao je da je u napadu zauzelo skoro 100 naselja, što je deo onoga što vojni analitičari vide kao pokušaj da se ruske trupe skrenu sa istočne Ukrajine gde moskovske snage ostvaruju dobitke.

„Određeni uticaj“

Zelenski je dočekao indijskog premijera u predsedničkoj palati Marijinski u Kijevu, prilikom čega ga je zagrlio sa namrštenim izrazom lica pre nego što su počeli razgovore. Modi je ponovo izrazio saučešće zbog štrajka na X u postu napisanom na ukrajinskom jeziku.

– Sukob je posebno razoran za malu decu. Moje srce je za porodice dece koja su izgubila živote, i molim se da pronađu snagu da izdrže svoju tugu – navodi se u objavi.

Uoči posete, Mihail Podoljak, savetnik u kabinetu ukrajinskog predsednika, rekao je za Rojters da je to značajno jer Nju Delhi „zaista ima određeni uticaj“ na Moskvu.

– Za nas je izuzetno važno da efikasno gradimo odnose sa takvim zemljama, da im objasnimo šta je ispravan završetak rata – i da je to i u njihovom interesu – rekao je on.

Kako su zapadne nacije uvele sankcije Rusiji i prekinule trgovinske odnose sa njom zbog invazije, Indija je razvila svoje ekonomske veze.

Indijske rafinerije koje su retko kupovale rusku naftu u prošlosti su se pojavile kao najveći klijenti Moskve za naftu iz mora otkako je Rusija ubacila trupe u Ukrajinu u februaru 2022. godine. Ruska nafta čini više od dve petine indijskog uvoza nafte.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter