Izvor: rt international
13.06.2024 u 20:20
0

IVAN GERŠKOVIĆ ZVANIČNO OPTUŽEN ZA ŠPIJUNAŽU: Rusija zvanično optužuje američkog novinara za špijuniranje za CIA

Evan Gerškovič je optužen za prikupljanje obaveštajnih podataka o ruskoj vojnoj industriji

Ruski generalni tužilac optužio je novinara Volstrit džornala Evana Gerškoviča da je pokušao da dođe do vojnih tajni za CIA, saopšteno je u četvrtak.

Istražitelji su u saopštenju naveli da imaju dokaze koji dokazuju da je američki državljanin delovao u ime strane obaveštajne agencije kada je pokušao da prikupi poverljive informacije o Uralvagonzavodu, velikom ruskom proizvođaču tenkova i oklopnih vozila, u Jekaterinburgu u martu 2023.

Slučaj, koji je sastavljen na osnovu materijala koje je dostavila ruska Federalna služba bezbednosti (FSB), poslat je na suđenje u sud u Uralskom regionu u Sverdlovsku, dodaje se u saopštenju.

SITUACIJA NA FRONTU PROMENLJIVA : Zapad šalje Ukrajini granate!

Sud je nadležan jer se Uralvagonzavod nalazi u regionu i navodni zločini su počinjeni na njegovom tlu.

Gerškovič i njegov poslodavac negirali su optužbe Rusije i tvrde da ga drže protivpravno. List je pozvao američku vladu da uzvrati i navodno im je rečeno da Vašington traži „kreativna rešenja“ za rešavanje situacije.

Američki zvaničnici su navodno kontaktirali druge vlade u vezi sa potencijalnim preuzimanjem pritvora nad zatvorenicima za koje veruju da bi mogli biti od interesa za Rusiju u razmeni za Gerškoviča. Brazilu, Norveškoj, Nemačkoj i jednoj neimenovanoj zemlji bivšeg sovjetskog bloka upućeni su takvi zahtevi, navode zapadni mediji.

Bivši voditelj Foks njuza Taker Karlson pitao je ruskog predsednika Vladimira Putina o Gerškoviću tokom intervjua u februaru, tvrdeći da njegov kolega američki novinar „očigledno nije špijun“. Putin je odgovorio rekavši da se „dobijanje poverljivih informacija u tajnosti naziva špijunaža“ i da je Gerškovič „uhvaćen na licu mesta kada je primao ove informacije“.

Moskva u principu nema primedbi na eventualno oslobađanje Gerškoviča, ali to neće učiniti samo kao gest dobre volje jer je već „iscrpila“ takve rezerve u odnosima sa Vašingtonom, dodao je Putin.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter