Izvor: kurir
07.07.2024 u 20:16
0

IZBORI U FRANCUSKOJ: Levica ispred Marin le Pen, neviđen šok za desnicu, strahuje se od VELIKIH NEMIRA

Francuski birači izašli su danas na birališta u drugom krugu vanrednih parlamentarnih izbora.

Pravo glasa ima više od 49 miliona građana.

Desničarsko Nacionalno okupljanje koje predvode Žordan Bardela i Marin le Pen osvojilo je 33,4 odsto glasova u prvom krugu prošle nedelje. Na drugom mestu je bila levičarska koalicija Novi narodni front sa 27,9 odsto dok je centristički savez „Zajedno“ kome pripada i stranka Renesansa predsednika Emanuela Makrona zaostao na trećem mestu sa 20,7 odsto glasova.

Međutim, kandidati Novog narodnog fronta i centrističkog saveza povukli su se na mnogim mestima, kako bi omogućili da se glas protiv Nacionalnog okupljanja koncentriše na jednog kandidata.

Za apsolutnu većinu u parlamentu potrebno je 289 mesta.

20.05 – LEVICA ISPRED NACIONALNOG OKUPLJANJA

Francuska levičarska koalicija Novi narodni front osvojila je najviše mesta u drugom krugu glasanja na parlamentarnim izborima, navode vodeći anketari nakon zatvaranja birališta, što ih je dovelo na pravi put za neočekivanu pobedu nad krajnje desnom strankom Nacionalno okupljanje, ali bez apsolutne većine u parlamentu.

Procena IFOP-a za emiter TF1 navodi da bi Novi narodni front mogao da osvoji između 180 i 215 mesta u parlamentu dok anketa Ipsosa za France TV predviđa 172-215 mesta za levičarski blok.

Nacionalno okupljanje je na trećem mestu.

19.50 – POLICIJA ZAUZIMA POZICIJE U PARIZU

Više od 5.000 policajaca raspoređeno je u Parizu da spreči eventualne nemire posle objavljivanja rezultata. Jake snage teško naoružanih policajaca čuvaju i zgradu francuske Narodne skupštine.

19.15 – NACIONALNO OKUPLJANJE BEZ VEĆINE

Nacionalno okupljanje prema prvim izlaznim anketama nije uspelo da osvoji većinu u parlamentu!

Stranka koju predvode Žordan Bardela i Marin le Pen osvojila je prema navodima belgijskog portala Lalibre između 210 i 228 mandata dok je za većinu potrebno 289.

Francuskim medijima, podsetimo, zabranjeno je da objavljuju izlazne ankete i rezultate izbora pre 20 sati i zatvaranja birališta, ali belgijski nemaju obavezu da poštuju taj zakon.

 

 

NATO NE MOŽE DA PRIKRIJE PORAZ U UKRAJINI: CIA i Pentagon pokušavaju da odlože kolaps u avganistanskom stilu

18.50 – SEPARATISTA U PARLAMENTU

Nova Kaledonija šalje separatistu u parlament!

Emanuel Džibau, sin ubijenog vođe domorodačakog naroda Kanak, postao je prvi nezavisni poslanik Nove Kaledonije od 1986. godine. Njegov otac Žan-Mari Džibau ubijen je 1989. godine.

18.50 – REKORDNA IZLAZNOST

Najnoviji podaci pokazuju da je izlaznost u 17 sati bila 59,71 odsto.

To je najveća izlaznost od 1981. godine i nešto veća nego u prvom krugu prošle nedelje.

Birališta se zatvaraju za nešto više od sat vremena.

18.45 – GRAĐANI STRAHUJU OD NEMIRA

Mnogi izlozi širom Francuske su zabijeni daskama.

Trgovci u većim gradovima postavljaju barikade na vrata i ojačavaju prozore kako bi sprečili štetu koju bi mogli da naprave izgrednici. To je bio slučaj i tokom prvog kruga prošle nedelje, međutim, tada nije zabeleženo značajno nasilje.

Javni prevoz će stati u 20 sati kad se glasanje završi i kad se pojave prve procene.

Lokalni mediji navode da će oko 30.000 policajaca biti raspoređeno širom Francuske kako bi se osigurala bezbednost usred pojačanih tenzija.

18.45 – JEDAN SCENARIO VODI DRŽAVU U POLITIČKI HAOS

Analitičari navode nekoliko mogućih scenarija u zavisnosti od broja osvojenih mandata.

Više o tome OVDE

18.40 – MAKRON GLASAO SA SUPRUGOM BRIŽIT

Francuski predsednik Emanuel Makron glasao je u Tukeu na severu zemlje.

Makron je došao na biračko mesto u pratnji supruge Brižit.

18.40 – VELIKI ULOG NA IZBORIMA

Predsednik Emanuel Makron, podsetimo, iznenada je raspisao vanredne parlamentarne izbore nakon uspeha krajnje desnice na nedavnim izborima za Evropski parlament.

Ulog je veliki pošto bi smer kojim ide Francuska mogao da bude promenjen ukoliko Nacionalno okupljanje Žordana Bardele i Marin le Pen prvi put osvoji

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter