Izvor: 24sedam
28.09.2024 u 11:39
0

IZRAELSKA VOJSKA JE POTVRDILA: Lividiran je vođa Hezbolaha Hasan Nasralah!

Nasralah se našao na meti napada dok je bio u centralnom štabu Hezbolaha u južnom predgrađu Bejruta poznatom kao Dahijeh

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je vođa libanske grupe Hezbolah, Hasan Nasralah, ubijen u jučerašnjem vazdušnom udaru na Bejrut.

KO JE LIDER HEZBOLAHA ZA KOGA SE SUMNJA DA JE UBIJEN: Hasan Nasralah, nazvan i „drugi Če Gevara“

U saopštenju IDF se navodi da je osim Nasralaha ubijen i komandant Južnog fronta Hezbolaha, Ali Karaki, kao i drugi komandanti te grupe.

Nasralah se našao na meti napada dok je bio u centralnom štabu Hezbolaha u južnom predgrađu Bejruta poznatom kao Dahijeh. Kako navodi IDF, sedište Hezbolaha je pod zemljom, sakriveno ispod stambenih zgrada u toj četvrti.

 Napad je izveden dok su se u štabu nalazili najviši zvaničnici Hezbolaha koji su pripremali i koordinirali terorističke aktivnosti protiv građana Izraela – dodaje se u saopštenju izraelske vojske.

Kako je navedeno, nakon preciznih obaveštajnih podataka vojske i bezbednosnih službi, lovci IDF izveli su udar na centralni štab Hezbolaha.

Prema navodima izraelske vojske, Nasralah je odgovoran za ubistvo mnogih izraelskih vojnika i civila, kao i za planiranje i izvršenje hiljada terorističkih aktivnosti.

Vođa Hezbolaha postao 1992.

Rođen je 1960. godine u siromašnoj šitskoj porodici u Bejrutu. Njegov interes za religiju razvijao se tokom mladosti, posebno pod uticajem imama Sajeda Muse Sadra.

Tokom građanskog rata u Libanu, pridružio se pokretu Amal i kasnije Hezbolahu, koji je formiran kao otpor protiv izraelske invazije 1982. godine.

Nasralah  je postao vođa Hezbolaha 1992. godine, nakon ubistva prethodnog lidera. Pod njegovim vođstvom, Hezbolah je stekao reputaciju jedne od najmoćnijih nenacionalnih oružanih organizacija, osvajajući više od 340.000 glasova na parlamentarnim izborima 2018. godine.

Njegova strategija i vojni uspesi, uključujući isterivanje Izraela iz južnog Libana 2000. godine, dodatno su povećali njegov ugled u arapskom svetu. Tokom sukoba 2006. godine, Hezbolah je izazvao izraelske trupe, što je dodatno učvrstilo njegovu poziciju.

Poznat je po svojim moćnim govorima, ali je postao oprezniji u javnim nastupima zbog atentata. Danas je ključni igrač u regionalnoj politici, sa snažnim vezama sa Iranom i drugim šitskim grupama u regionu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter