Izvor: HAPPY BSC
07.08.2022 u 21:29
0

„Kada Ukrajinci gađaju civile, za njih su to neprijatelji, koje su gađali, na ovaj ili onaj način, već punih osam godina“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o 165. danu ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Protekla 24 sata obeležile su žestoke borbe u Donjecku, britanski obaveštajci govore o tome da se ušlo u novu fazu ovog sukoba, dok nemački „Špigl“ piše o popularnosti predsednika Rusije Vladimira Putina koju su objasnili rečima: „on je narod“.

O ovim i ostalim temama koje su obeležile dan za nama razgovarali smo sa našim gostima: naučnim savetnikom prof. dr Draganom Petrovićem, Ljubinkom Milinčić, glavnom i odgovornom urednicom srpske redakcije Sputnjik i Aleksandar Mitić sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Prof. dr Dragan Petrović objasnio je kava situacija na najaktivnijem delu fronta.

„Ono što je interesantno bilo u poslednjih mesec dana, nakon pada Lisičanska, jesu prodori o kojima smo ranije govorili, koji predstavljaju „otkidanja teritorije“ primer Severska, imamo prodor po dijagonali ka Bahmutu, koji je mnogo ozbiljniji, i eventualni prodor ka Slavjansku, koji bi doveo Ukrajince u veoma tešku situaciju, jer ako bi Slavjansk, koji se nalazi na krajnjem zapadu te konstrukcije pao, Ukrajinci bi se našli u veoma teškoj situaciji. Mi sada imamo da je najozbiljniji prodor ka Bahmutu jer se oko Soledara vode bitke i ide se ka Bahmutu, koji se tek sada nalazi na udaru. Eventualni pad Bahmuta, kojem se prišlo sa istoka i sa juga, doveo bi Ukrajince u tešku situaciju jer je on udaljen svega 35 kilometara od Kramatorska, glavnog grada te oblasti. Iza toga se nalazi stepa, neutvrđeni delovi. Mi se još uvek nalazimo u fazi bitke za najutvrđeniji deo ali su te bitke poodmakle. Pad Bahmuta bi doveo čitavu odbranu u tom delu u veoma nezavidan položaj i oni bi bili prinuđeni ili da traže evakuaciju ili da se nađu u okruženju ili poluokruženju“, rekao je Petrović.

„Amerika naoružava Ukrajinu da bi rat duže trajao, da bi razaranja bila veća i da bi što više ljudi poginulo“, u emisiji AKTUELNOSTI na TV HAPPY!

On je dodao da Ruske snage rade na tome da potisnu Ukrajince u okolini Donjecka, kako bi se grad, nakon osam godina, našao van domašaja ukrajinskih granata.

„Sa druge strane, ono što je novost u poslednjih nedelju dana, zauzet je Peski, predgrađe Donjecka, vodi se bitka za Avdijevku i prodor ka Marinici. Ove bitke imaju za cilj oslobađanje pritiska anglomeracije Donjecka, koja traje maltene već osam godina. To je relativno mali prodor gde nema pomaka ispred Donjecka gde je to sve utvrđeno. Međutim postignut je veliki napredak od početka rata, ruske snage zauzele su južnog prostora Ukrajine, Hersona i Zaporožja, dolazak sa leđa Mariupolju i nešto severnije, zauzeće čitave Luganske oblasti i značajnog dela Harkovske, što je dovelo ukrajinske snage u tom utvrđenom delu u jedan novi ambijent. Stiče se utisak da se sada linija fronta Ukrajinaca sada ozbiljno pomera i na ivici je da se raspe, o tome govore i niz analitičara i sa istoka i sa zapada. Za Ruse u centralnom dela fronta, situacija stoji dosta dobro, njihova inicijativa je evidentna. Na ostalim delovima fronta, Rusi su oko Harkova napravili pomak i ponovo se steže obruč“, objašnjava Petrović.

Ljubinka Milinčić govorila je o civilnim žrtvama ukrajinskih granatiranja i istakla da to ili čine da bi kasnije optužili Ruse, ili zato što su svesni da se neće vratiti na te teritorije pa „pale zemlju iza sebe“.

„To može na različite načine da se tumači. Jedan je da će oni namerno da gađaju civilne objekte da bi posle označili Ruse kao krivce, što se dešava redovno. Drugo, o čemu se u poslednje vreme sve češće govori, je da su oni svesni da će morati da napuste te teritorije i prosto žele da ostave sprženu zemlju za sobom. Oni stalno govore o kontraofanzivi, a spaljuju sve, čak ruše i mostove. Vi ako krenete u kontraofanzivu morate negde da prođete. Postoji i ta varijanta, pitanje je šta je njihov cilj. Ali oni kada gađaju, oni nemaju taj odnos o kome mi govorimo kada kažemo „civili“. Za njih su to neprijatelji, koje su gađali i pre početka ruske specijalne vojne operacije. Na ovaj ili na onaj način, oni samo nastavljaju šta su radili tih punih osam godina“, rekla je Ljubinka Milinčić.

„Ako ukrajinske oružane snage dobiju sisteme velikog dometa, Rusi će zauzeti Kijev“ u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

Aleksandar Mitić govorio je o navodima Ministarstva odbrane Velike Britanije da je sukob ušao u novu fazu.

„Jasno je da Britanci moraju na neki način da pokažu da to naoružanje koje stiže daje neke određene efekte. Najviše što su postigli do sada je oštećenje mosta ka Hersonu. Oni su na tome i bazirali neka nadanja da bi, već nekoliko meseci najavljivana kontraofanziva, mogla da uspe. Vidimo da u najnovijem izveštaju da se deo ruskih trupa iz Donbasa se polako kreće ka Hersonu. To može biti iz razloga da bi zaustavili tu kontraofanzivu ili možda čak napravili neke dodatne pomake u pravcu Nikolajeva. Situacija u Donbasu nije ista kao kod Hersona, upravo zbog toga što su to dve različite konfiguracije terena. Sa jedne strane, u Donbasu Rusi imaju problem sa utvrđenjima, gde su Ukrajinci uz pomoć zapadnih partnera izgradili podzemne tvrđave, koje je jako teško uništiti konvencionalnim oružjem, a sa druge strane imamo u pravcu između Hersona i Nikolajeva potpuno drugačiju konfiguraciju terena. Tamo je stepa gde i jedna i druga strana suviše brzim napredovanjem rizikuje da bude uništena od strane protivnika. Tako da tu imamo jako oprezna pomeranja i sa jedne i sa druge strane“, izjavio je Mitić.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter