Izvor: 24sedam
27.09.2024 u 15:15
0

KINA I RUSIJA RADE TAJNO NA PROJEKTU: Zapad u panici

Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće saopštio je da je duboko zabrinut

Rusija je uspostavila program naoružanja u Kini za razvoj i proizvodnju dronova za napade velikog dometa za upotrebu u ratu protiv Ukrajine, navode dva izvora iz evropske obaveštajne agencije, piše Rojters.

IEMZ Kupol, podružnica ruske državne kompanije za naoružanje Almaz-Antej, razvio je i testirao novi model bespilotne letelice pod nazivom Garpija-3 (G3) u Kini uz pomoć domaćih stručnjaka, navodi se u jednom od dokumenata, navodi se izveštaju Kupola koji je ove godine poslat ruskom Ministarstvu odbrane u kojem opisuje svoj rad.

Ukrajina ne može da parira Rusiji

Dronovi su, kako tvrde analitičari, jedina prednost Ukrajine na vojnom polju, s obzirom da ne može da parira Rusiji ni po broju vojnika, ni po drugom naoružanju.

Kupol je naknadno obavestio ministarstvo odbrane da je u mogućnosti da proizvodi bespilotne letelice, uključujući G3, u velikoj meri u fabrici u Kini kako bi oružje moglo da bude raspoređeno u ratu u Ukrajini.

Kupol, Almaz-Antej i rusko ministarstvo odbrane nisu odgovorili na zahteve za komentar za ovaj članak. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova reklo je Rojtersu da nije upoznato sa takvim projektom, dodajući da Peking ima stroge mere kontrole izvoza dronova ili bespilotnih letelica (UAV).

Ako se potvrdi, predstavlja značajan napredak

Fabijan Hinc, naučni saradnik na Međunarodnom institutu za strateške studije, londonskom istraživačkom centru za odbranu, rekao je da bi isporuka bespilotnih letelica iz Kine u Rusiju, ako se potvrdi, predstavljala značajan napredak.

– Ako pogledate šta je Kina do sada isporučila, to je uglavnom bila roba dvostruke namene, to su bile komponente, podkomponente koje bi mogle da se koriste u sistemima naoružanja. To je ono što je do sada prijavljeno. Ali ono što zaista nismo videli su dokumentovani transferi čitavih sistema naoružanja -rekao je on.

Ipak, Semjuel Bendet, pomoćni viši saradnik u Centru za novu američku bezbednost, istraživačkom centru sa sedištem u Vašingtonu, rekao je da bi Peking oklevao da rizikuje međunarodne sankcije zbog pomaganja Moskvi. On je rekao da je potrebno više informacija da bi se utvrdilo da je Kina domaćin proizvodnje ruskih vojnih dronova.

Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće saopštio je da je duboko zabrinut zbog izveštaja o programu bespilotnih letelica, za koji se čini kao primer kineske firme koja pruža pomoć ruskoj firmi pod sankcijama SAD.

Britanci zabrinuti

Britansko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Kinu da prestane da pruža diplomatsku i materijalnu podršku Rusiji.

– Izuzetno smo zabrinuti zbog izveštaja da Rusija proizvodi vojne bespilotne letelice u Kini – rekao je portparol Ministarstva.

G3 može da putuje oko 2.000 km sa nosivošću od 50 kg, prema izveštajima koje je rusko ministarstvo odbrane dobilo od Kupola, koje je stavljeno pod sankcije SAD u decembru 2023. Uzorci G3 i neki ostali modeli dronova proizvedeni u Kini isporučeni su u Kupol u Rusiji na dalje testiranje, ponovo uz učešće kineskih stručnjaka, tvrde oni.

Prošle nedelje, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je njegova vojska 2023. godine dobila oko 140.000 dronova i da Moskva planira da udesetostruči taj broj ove godine.

– Ko brže reaguje na zahteve na bojnom polju pobeđuje – rekao je on na sastanku u Sankt Peterburgu o proizvodnji dronova.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter