Izvor: Sputnik
07.06.2024 u 16:17
0

KLJUČNE PORUKE VLADIMIRA PUTINA:U svetu primetan pokušaj hegemona da sačuvaju svoju ulogu!

Ruski predsednik Vladimir Putin obratio se učesnicima na plenarnoj sednici u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Ruski predsednik Vladimir Putin obratio se učesnicima na plenarnoj sednici u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu. On je poručio da je u svetu primetna prava trka za jačanje suvereniteta, kao i pokušaji hegemona da sačuvaju svoju ulogu.
„Kroz prizmu ekonomskih odnosa mogu se uočiti procesi koji se dinamično razvijaju u savremenom svetu. Vidimo kako se među zemljama pokrenula borba za jačanje suvereniteta i to na tri nivoa – državnom, vrednosno-kulturnom i ekonomskom. Istovremeno, zemlje koje su do sada bile lideri globalnog razvoja pokušavaju na sve načine, istinom ili na prevaru da zadrže svoju ulogu hegemona“, rekao je Putin.
Izdvajamo ključne teze sa Putinovog govora:

Rusija je dokazala visok nivo usvajanja tehnoloških promena. Promenio se finansijski sektor, uslovi trgovine. U savremenim uslovima i u perspektivi budućnost države zavisi od toga koliko efikasno može da odgovori na globalne izazove.

Rusija razvija transportne koridore. Posebnu pažnju pokloniće južnom pravcu, reč je o koridorima „Sever-Jug“ i o crnomorskom pravcu. Pored toga aktivno se razvija Severni morski put.

Putin: Zemlje BRIKS razrađuju svoju platnu infrastrukturu nezavisnu od zapadne
BRIKS ima veliki potencijal za prijem novih članica. Moskva pozdravlja takav pravac razvoja. Zemlje BRIKS razrađuju svoju platnu infrastrukturu nezavisnu od zapadne.

Rusija ostaje jedan od ključnih učesnika u svetskoj trgovini, uprkos svim preprekama i nelegitimnim sankcijama.

Države prijateljske Rusiji čine tri četvrtine njenog trgovinskog prometa.

Udeo rublje raste, približava se 40 odsto, a udeo obračuna u „toksičnim” valutama je, naprotiv, prepolovljen.

Prema oceni Svetske banke Rusija je postala četvrta ekonomija sveta po paritetu kupovne moći. Rusija je ispred Japana. Tempo ekonomskog rasta Rusije prevazilazi svetski prosek, a on se obezbeđuje pre svega iz oblasti koje se ne odnose na sirovine.

Penzije penzionera koji su nastavili da rade trebalo bi da počnu da se indeksiraju 1. februara 2025. godine. Državna duma treba da razmotri predlog zakona.

Neophodno je odrediti stopu poreza na dohodak od pet odsto za ruske IT kompanije do 2030. godine.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu održava se od 5-8. juna.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter