Izvor: novosti
05.07.2024 u 21:30
0

KO JE KIR STARMER, BUDUĆI PREMIJER VELIKE BRITANIJE: Zastupao Hrvatsku u slučaju protiv SRJ, proglašen za viteza i vatreni navijač Arsenala

LIDER Laburističke stranke, pravnik Kir Starmer (61), na putu je da postane sledeći britanskih premijer, nakon što je njegova stranka osvojila ogromnu većinu na jučerašnjim parlamentarnim izborima i tako okončala četrnaestogodišnju vladavinu konzervativaca.

Starmer je izabran za lidera stranke posle Džeremija Korbina 2020. godine, odmah nakon što je stranka pretrpela svoj najveći poraz na opštim izborima u poslednjih 85 godina.

Prethodno je bio na čelu Kraljevske tužilačke službe i direktor Javnog tužilaštva, preneo je Bi-Bi-Si.

Po završetku pravnog fakuteta, Starmer je radio kao advokat i specijalizovao se za ljudska prava.

I

UŽASAVAJUĆE! TORNADO RAZARA SVE PRED SOBOM Jedna osoba poginula, desetine povređeno

zmeđu ostalog, zastupao je Hrvatsku u tužbi koju je 1999. godine podneo zvanični Zagreb, tužeći vlasti u Beogradu za genocid koji su snage SFRJ i SR Jugoslavije navodno počinile na hrvatskoj teritoriji.

Kada je reč o odnosu prema ukrajinskoj krizi, tokom prošlogodišnje posete Kijevu Starmer se sastao sa ukrajinski predsednikom Vladimirom Zelenskim i rekao da ukoliko budu održani izbori i dođe do promene vlasti, stav o Ukrajini će ostati isti. Podsetimo, Velika Britanija je po pitanju sukoba u Ukrajini od početka zauzela antiruski stav.

Starmer bio protivnik invazije na Irak, čiji je možda i najglasniji zastupnik bio upravo nekadašnji šef britanske vlade i lider Laburističke stranke Toni Bler.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter