Izvor: 24sedam
27.08.2024 u 10:12
0

KO JE PAVEL DUROV: Ruski Mark Zakerberg

Ko je čovek o kom već danima priča cela planeta?

Durov, čije je bogatstvo Forbs procenio na 15,5 milijardi dolara, napustio je Rusiju 2014. godine

ZAPADNE ZEMLJE TRAŽE SASTANAK: Zašto Savet bezbednosti UN još nije razgovarao o Ukrajini

Francuski sud produžio je pritvor osnivaču Telegrama Pavelu Durovu (39), koji je uhapšen u subotu na aerodromu u Parizu zbog navodnih prekršaja u vezi sa aplikacijom Telegram.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da je hapšenje deo tekuće sudske istrage i da iza te odluke ne stoji nikakav politički motiv.

„Apsurdne tvrdnje“

Sam Telegram nije izneo detalje hapšenja, ali je rekao da se kompanija sa sedištem u Dubaiju pridržava zakona Evropske unije i da je njena moderacija u okviru industrijskih standarda i da se stalno poboljšava.

– Izvršni direktor Telegrama Pavel Durov nema šta da krije i često putuje po Evropi. Apsurdno je tvrditi da su platforma ili njen vlasnik odgovorni za bilo kakvu zloupotrebu – navodi se u saopštenju Telegrama.

Ko je zapravo Pavel Durov?

Durov, rođen u Rusiji, osnivač je i vlasnik aplikacije za razmenu poruka Telegram, platforme za besplatno korišćenje koja se takmiči sa drugim platformama društvenih medija kao što su Fejsbuk, Vocap ili Instagram, TikTok i Vičet. Platforma ima cilj da premaši milijardu aktivnih mesečnih korisnika u roku od godinu dana, piše Rojters.

Telegram je uticajan u Rusiji, Ukrajini i republikama bivšeg Sovjetskog Saveza. Postao je važan izvor informacija o ruskom ratu u Ukrajini, koji uveliko koriste i zvaničnici Moskve i Kijeva. Neki analitičari ovu aplikaciju nazivaju „virtuelnim bojnim poljem“ u ratu.

Durov, čije je bogatstvo Forbs procenio na 15,5 milijardi dolara, napustio je Rusiju 2014. i postao francuski državljanin u avgustu 2021. Poznat je i kao „ruski Mark Zakerberg“.

Preselio se u Dubai 2017. godine, a prema pisanju francuskih medija, dobio je i državljanstvo Ujedinjenih Arapskih Emirata

Sve veća popularnost Telegrama je, međutim, podstakla ispitivanje iz nekoliko zemalja u Evropi, uključujući Francusku, u pogledu bezbednosti i kršenja podataka. U maju su tehnološki regulatori EU rekli da su u kontaktu sa Telegramom pošto se približio ključnom kriterijumu korišćenja zbog kog bi mogao da podleže strožim zahtevima prema bitnom zakonu EU o onlajn sadržaju.

Durov pod istragom zbog finansijskih zločina

Portparol policije rekao je Rojtersu da je Durov pod istragom nacionalne kancelarije za sajber kriminal i prevare zbog nesaradnje u vezi sa sajber i finansijskim zločinima na Telegramu. On je i dalje u pritvoru, rekao je portparol.

Sve veća popularnost Telegrama je, međutim, podstakla ispitivanje iz nekoliko zemalja u Evropi, uključujući Francusku, u pogledu bezbednosti i kršenja podataka. U maju su tehnološki regulatori EU rekli da su u kontaktu sa Telegramom pošto se približio ključnom kriterijumu korišćenja zbog kog bi mogao da podleže strožim zahtevima prema bitnom zakonu EU o onlajn sadržaju.

Na pitanje o hapšenju, Kremlj je u ponedeljak rekao da još nije video nikakve zvanične optužbe protiv Durova.

– Još ne znamo za šta je tačno Durov optužen – rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na brifingu za novinare.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter