Izvor:
02.08.2024 u 19:46
0

KO JE ŽIV A KO MRTAV OD VOĐA HAMASA: Jedni se kriju ispod tunela Gaze, drugi u bogatoj zalivskoj zemlji

Ismail Hanije, koji je u sredu ubijen u Iranu, bio je jedan od najviših pripadnika rukovodstva Hamasa, grupe koja je čvrsto koordinisana uprkos tome što je raštrkana i unutar i van Pojasa Gaze.

Mnogi od najviše rangiranih članova militantne palestinske grupe koja kontroliše Gazu drže se dalje od javnosti, dok drugi provode većinu svog života izbegavajući izraelske atentate. Hamasovi lideri, posebno oni u Gazi, više puta su bili na meti Izraela, ali je grupa brzo menjala one koji su ubijeni.

Rukovodstvo grupe je često nejasno, ali neke stvari su ipak poznate o najistaknutijim liderima Hamasa. Mnogima od njih, sudbina je nejasna.

 

HEZBOLAH SE PRIPREMA ZA NAPAD IZRAELA: U toku evakuacija visokog osoblja i opreme iz Bejruta

Ismail Hanije (mrtav)

Naširoko se smatrao generalnim vođom Hamasa sve dok grupa nije potvrdila njegovu smrt u Iranu 31. jula.

Izrael je Hanijea, kao istaknutog člana pokreta, zatvorio na tri godine 1989. tokom gušenja prvog palestinskog ustanka, tzv. Prve intifade. Prognan je 1992. na „ničiju zemlju“ između Izraela i Libana, zajedno sa brojnim liderima Hamasa. Nakon godine dana u egzilu Hanije se vratio u Gazu, da bi 1997. bio imenovan za šefa kancelarije Hamasovog duhovnog vođe.

Palestinski predsednik Mahmud Abas imenovao ga je za premijera 2006, nakon što je Hamas osvojio nacionalne izbore, ali je smenjen godinu dana kasnije nakon što je grupa izbacila Abasovu partiju Fatah iz Gaze tokom nedelje dana smrtonosnog nasilja. Hanije je odbacio svoju smenu kao “neustavnu”, ističući da njegova vlada “ne bi napustila svoje nacionalne odgovornosti prema palestinskom narodu”, te nastavio da vlada u Gazi.

zabran je za šefa političkog biroa Hamasa 2017. Sledeće godine ga je američki Stejt department obeležio kao teroristu. Živeo je u Kataru poslednjih nekoliko godina.

Smrt Hanijea je značajan udarac za Hamas u vreme kad tenzije skaču širom Bliskog istoka oko razornog rata u Gazi, te otvara ozbiljno pitanje o budućnosti pregovora između Izraela i Hamasa.

Jahja Sinvar (pretpostavlja se da je živ)

Lider je Hamasovog pokreta unutar Gaze, rođen 1962. Osnivač je Hamasove bezbednosne službe poznate kao Madžd, koja upravlja pitanjima unutrašnje bezbednosti, istražuje osumnjičene izraelske agente i traga za oficirima izraelskih obaveštajnih i bezbednosnih službi.

Sinvar je bio hapšen tri puta. Nakon trećeg hapšenja 1988. osuđen je na četiri doživotne robije. Proveo je više od 20 godina u izraelskom zatvoru, da bi se 2011. našao među 1.027 palestinskih i izraelskih arapskih zatvorenika koje je Tel Aviv pustio u zamenu za izraelskog vojnika kojeg je Hamas držao u zatočeništvu više od pet godina. Vratio se na svoju poziciju istaknutog lidera Hamasa i imenovan je za šefa političkog biroa grupe u Gazi 2017.

SAD su ga 2015. stavile na crnu listu “međunarodnih terorista”.

Izraelski zvaničnici smatraju da je Sinvar bio jedan od lidera koji su organizovali napad 7. oktobra, pored Mohameda Deifa, komandanta Hamasovog vojnog krila u Gazi, i Marvana Ise, zamenika komandanta, koji je ubijen u izraelskom vazdušnom udaru u martu.

Smatra se da se Sinvar krije u podzemnoj mreži Hamasovih tunela ispod Kan Junisa u Gazi, kako je sredinom jula rekao direktor CIA Vilijam Berns. Kao i drugi brojni lideri Hamasa u Gazi, Sinvar se smatra radikalnijim od ubijenog “umerenog i pragmatičnog” Hanijea, navodi “Njujork tajms”.

 

 

Muhamed Deif (mrtav)

On vodio brigade Kasam, vojni ogranak Hamasovog pokreta. Izraelska vojska je u četvrtak potvrdila da je Deif ubijen 13. jula u području Kan Junisa.

Još jedan osumnjičeni za planiranje napada 7. oktobra, Deif je bio figura iz senke. Palestincima je bio poznat kao “Mozak”, a Izraelcima kao “Mačka sa devet života”. Priključio se Hamasu kao mladić ubrzo nakon osnivanja grupe.

Izraelske vlasti su ga zatvorile 1989. Tokom zatočeništva osnovao je pokret odvojen od Hamasa sa ciljem zarobljavanja izraelskih vojnika, što su kasnije ostale brigade Kasam, vojno krilo grupe. Po oslobađanju je učestvovao u izgradnji tunela koji su omogućili Hamasovim borcima da uđu u Izrael iz Gaze. Bio je jedan od najtraženijih u Izraelu nakon što je optužen za planiranje i nadgledanje bombaških napada na autobus u kojima su 1996. ubijene desetine Izraelaca, kao i za učešće u hvatanju i ubistvu trojice izraelskih vojnika sredinom ‘90-ih. Izrael ga je zarobio 2000, ali je Deif pobegao na početku Druge intifade.

Od tada je za sobom ostavio malo tragova. Poznate su tri njegove slike – jedna ima datum, na drugoj je maskiran, a na trećoj je njegova senka.

Deif je 2002. postao lider brigade Kasam, nasleđujući na mestu osnivača ovog vojnog krila Hamasa koji je ubijen u izraelskom udaru.

Najozbiljniji pokušaji ubistva Deifa bili su 2002. Deif je preživeo, ali je izgubio oko. Izrael je rekao da je izgubio i stopalo i šaku, kao i da ima poteškoća u govoru. Izraelci nisu uspeli da ubiju Deifa ni 2014, tokom napada na Gazu, ali su tada stradali njegova žena i dvoje dece.

Izbegao je preko osam pokušaja atentata, prema izraelskim obaveštajcima. Smatralo se da je Deif, koji nije viđen u javnosti četiri godine, proveo većinu proteklih decenija sakriven u tunelima Gaze, kao i njegov zamenik Marvan Isa.

Marvan Isa (mrtav)

Bela kuća je saopštila da je Isa, zamenik glavnog komandanta brigade Kasam, ubijen u izraelskom vazdušnom udaru ovog marta. Američki bezbednosni savetnik Džejk Salivan rekao je da je IDF ubila Isu, nakon izveštaja izraelskih medija da je on poginuo u udaru na kompleks tunela ispod izbegličkog kampa Nusejrat.

Hamas je potvrdio njegovu smrt.

Bio je poznat i kao “Čovek iz senke” i smatrao se Deifovom desnom rukom.

Pre izveštaja o njegovoj smrti bio je na listi najtraženijih u Izraelu i ranjen nakon izraelskog pokušaja atentata 2006. Izraelske snage su ga zatvorile tokom Prve intifada na pet godina zbog njegovih aktivnosti sa Hamasom. Palestinska uprava ga je uhapsila 1997, ali je oslobođen nakon Druge intifade 2000.

Izraelski vojni avioni uništili su njegovu kuću dvaput, tokom invazija na Gazu 2014. i 2021, kad je ubijen njegov brat. Nije bilo poznato kako je izgledao sve do 2011, kad se pojavio na grupnoj fotografiji tokom prijema za razmenjene zatvorenike.

Smatra se da je igrao značajnu ulogu u planiranju upada u Izrael, uključujući onaj poslednji.

Kaled Mešal (živ)

Rođen je na Zapadnoj obali blizu Ramale 1956. i smatra se jednim od osnivača Hamasa. Postao je lider političke kancelarije grupe 1996, upravljajući njome iz egzila. Godinu dana kasnije, izraelski agenti pokušali su da ubiju Mešala dok je živeo u Jordanu. Mosadovi agenti ušli su u Jordan 1997. sa falsifikovanim kanadskim pasošima i ubrizgali Mešadu otrovnu supstancu dok je prolazio ulicom.

Jordanske vlasti su otkrile pokušaj ubistva i uhapsile dva pripadnika Mosada. Mešal je završio u komi, ali je spasen protivotrovom u okviru diplomatskog dogovora između Jordana i Izraela. Pokojni jordanski kralj Husein zatražio je od izraelskog premijera protivotrov a, suočen sa pritiskom tadašnjeg američkog predsednika Bila Klintona, Benjamin Netanjahu je potom obezbedio lek.

Mešal je proveo svoju karijeru seleći se od jedne arapske zemlje do druge, uključujući Kuvajt, Jordan, Katar i Siriju.

Trenutno živi u Kataru, a Gazu je prvi put posetio 2012. Tada su ga primili palestinski zvaničnici i gomila stanovnika koji su izašli da mu požele dobrodošlicu. Hamas je izabrao Hanijea da zameni Mešala na mestu šefa političkog biroa 2017, dok je ovaj postao šef političke grupe u inostranstvu.

Mešal je naverovatniji naslednik ubijenog Hanijea na mestu lidera grupe.

Mahmud Zahar (živ)

Zahar je rođen 1945. u Gazi. Otac mu je bio Palestinac a majka Egipćanka. Smatra se jednim od najistaknutijih lidera Hamasa i pripadnikom političkog rukovodstva grupe.

Pohađao je školu u Gazi a Univerzitet u Kairu, da bi potom radio kao lekar u enklavi i Kan Junisu, sve dok ga izraelske vlasti nisu otpustile zbog njegovih političkih stavova. Bio je u izraelskom zatvoru 1988, mesecima nakon osnivanja Hamasa. Zahar je bio među onima koje je Izrael deportovao na ničiju zemlju 1992, gde je proveo godinu dana.

 

Nakon što je Hamas osvojio palestinske opšte izbore 2006, Zahar se priključio Ministarstvu spoljnih poslova u novoformiranoj vladi premijera Ismaila Hanijea, pre konačnog razrešenja.

Izrael je pokušao da ubije Zahara 2003, kad je avion bacio bombu na njegovu kuću u Gaza Sitiju. Zahar je prošao sa lakšim povredama, ali je ubijen njegov najstariji sin Kaled. Drugi njegov sin, Hosam, koji je bio pripadnik brigada Al Kasam, ubijen je u izraelskom vazdušnom udaru na Gazu 2008.

Halil al Haja (živ)

Zamenik je lidera Hamasa u Gazi Jahje Sinvara. Živi u egzilu a zvaničnik je Hamasa decenijama. Preživeo je izraelski pokušaj ubistva 2007, kad su u vazdušnom udaru na njegovu kuću u enklavi ubijeni članovi njegove porodice. On tada nije bio u kući.

Poput Mešala, smatra se kandidatom za naslednika Hanijea na budućim internim izborima u Hamasu, navodi “Njujork tajms”.

On je u aprilu rekao da je Hamas spreman na dogovor o petogodišnjem primirju sa Izraelom i da se pretvori u političku stranku ako bi bila uspostavljena palestinska država sa granicama iz 1976, što predstavlja poznato „rešenje sa dve države“.

Musa Abu Marzuk (živ)

Član je Hamasovog najvišeg političkog biroa. Jedan od osnivača Hamasa, Marzuk je započeo političku karijeru u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde je pomogao u osnivanju ogranka Palestinskog muslimanskog bratstva iz kojeg je formiran Hamas.

Kasnije je otišao u SAD, gde je pomogao u osnivanju islamskih institucija, uključujući one fokusirane na prava Palestinaca. U 1996. suočio se sa izraelskim optužbama za finansiranje i pomaganje u organizaciji terorističkih napada, kad je vodio Hamasov politički biro. Nakon 22 meseca zatvora na Menhetnu, pristao je da se odrekne statusa stalnog boravka u SAD i rekao da neće osporiti optužbe za terorizam koje su dovele do njegovog pritvora. Potom su ga SAD deportovale u Jordan.

Marzuk je nakon napada 7. oktobra u intervjuu izneo detalje krvavog napada

.Sada je viši član političkog biroa grupe i vreme provodi između Gaze, Egipta i Katara. Takođe se smatra mogućim naslednikom Hanijea.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter