Izvor: SPUTNIK
05.06.2024 u 15:37
1

LAVROV U BURKINI FASO: Poslaćemo još proizvoda vojne namene, podržavamo borbu protiv terorizma!

Rusija će dodatno isporučiti Burkini Faso proizvode vojne namene radi jačanja odbrambene sposobnosti zemlje, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Rusija će dodatno isporučiti Burkini Faso proizvode vojne namene radi jačanja odbrambene sposobnosti zemlje, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Mi, naravno, unapređujemo vojno-tehničku saradnju, isporučujemo i dodatno ćemo isporučiti robu vojne namene, koja je neophodna za jačanje odbrambene sposobnosti Burkine Faso, kao i za realizaciju mogućnosti suzbijanja ostataka terorističkih grupa“, rekao je Lavrov novinarima nakon razgovora sa predsednikom Burkine Faso Ibrahimom Traoreom.

Ruski diplomata je naglasio da Moskva podržava Burkinu Faso u borbi protiv terorizma.
Pored toga, ruski ministar je istakao da će se ministar energetike Burkine Faso Jakuba Zabre Guba sastati sa predstavnicima „Rosatoma“ na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu povodom saradnje u oblasti nuklearne energije.
Lavrov je sinoć stigao u Uagadugu u okviru prve posete Burkini Faso u istoriji. Ranije je šef ruske diplomatije posetio Gvineju i Kongo.

Do posete Burkini Faso dolazi u vreme značajnih promena u sferi bezbednosti i potencijalnih promena kada je reč o prisustvu francuskih i američkih vojnika u regionu Sahela i želje Rusije da proširi veze sa Afrikom.
Kraj septembra 2022. kapetan Ibrahim Traore izvršio je vojni puč nakon čega je u državi prestao da važi niz sporazuma sa Francuskom.
Tako su nove vlasti u januaru 2023. godine obustavile sporazum sa Francuskom o vojnom kontingentu u Burkini Faso, a u martu i sporazum o vojnoj pomoći koji je sa Parizom zaključen pre 60 godina.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “LAVROV U BURKINI FASO: Poslaćemo još proizvoda vojne namene, podržavamo borbu protiv terorizma!”

  1. Чим пре Русија употреби тактичку нуклеарну бомбу пре ће западни јастребови доћи до памети, пре ће рат да се заврши и биће боље за нас све

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter