Izvor: Tanjug
16.08.2024 u 11:35
0

LEKARI U NEMAČKOJ SVE ČEŠĆE NA METI NASILNIKA: Učestale verbalne pretnje i fizički napadi

Lekari u Nemačkoj sve češće prijavljuju slučajeve nasilja u ordinacijama

Lekari u Nemačkoj sve češće prijavljuju slučajeve nasilja u svojim ordinacijama, posebno lekari koji rade u privatnim praksama.

„Agresivno ponašanje, verbalne pretnje, pa čak i fizički napadi postaju sve veći problem u ordinacijama“, izjavio je predsednik nemačkog Saveznog udruženja lekara Andreas Gasen.

On je rekao da situacija često eskalira, ne samo u hitnim službama, već i kod privatnih lekara.

„Reč je o verbalnom i fizičkom nasilju. I sam sam imao pacijenta koji mi je razbio vrata u ordinaciji“, ispričao je Gasen, koji radi u Diseldorfu.

On napominje da je najteže medicinskim sestrama, jer su one najčešće žrtve nasilja i agresije pacijenata.

„Sve češće nam se događa da je neko bolestan, a šest osoba dolazi s njim u ordinaciju ili hitnu službu i prave gužvu.

To je zapanjujuće i izuzetno neugodno“, kaže Gasen.

Nemački ministar pravde Marko Bušman namerava da, između ostalog, blagim pooštravanjem krivičnog zakona pruži bolju zaštitu za hitne službe od agresije i nasilja.

Gasen traži da se zakon, koji je još u izradi, proširi i na lekarske ordinacije i ocenjuje da političari još nisu dovoljno svesni tog problema.

„Jednako je neprihvatljivo kada se na vatrogasce bacaju flaše, kao i kada se bolničkom ili osoblju u ordinaciji preti ili se ono fizički napada, jer neko smatra da njegova prehlada treba odmah da se leči i da nije bio dovoljno ljubazno tretiran u ordinaciji ili bolnici“, rekao je Gasen.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter