Izvor: 24sedam
05.09.2024 u 15:16
0

LEVICA I DESNICA U FRANCUSKOJ NAJAVLJUJU PROTESTE: Francuska se udružila zbog Makrona

Francuski predsednik Emanuel Makron imenovao je danas bivšeg evropskog komesara Mišela Barnijea za novog premijera, a lideri stranaka krajnje levice i desnice poručili su da neće podržati novu vladu.

Lider francuske levičarske stranke Nepokorena Francuska Žan-Lik Melanšon izjavio je da su narodu njegove zemlje „izbori ukradeni“ i pozvao je na „najveću moguću mobilizaciju“ i proteste 7. septembra protiv izbora Barnijea za premijera, javljaju francuski mediji.

Melanšonova stranka je deo levičarske koalicije Novi narodni front, koja je na izborima osvojila najviše glasova.

– Predsednik je upravo odlučio da zvanično opovrgne rezultat parlamentarnih izbora koje je sam sazvao. Premijer nije izabran iz redova Novog narodnog fronta, koji je osvojio najviše izbornih glasova, što znači da su francuskom narodu izbori ukradeni – rekao je Melanšon.

Istovremeno, čelnica stranke Nacionalno okupljanje, Marin le Pen, saopštila je da njena stranka neće biti deo nove Barnijeove vlade.

Dodala je da će sačekati da vide kakva će biti Barnijeova opšta politika u smislu kompromisa koji će biti neophodni kad je o budžetu reč.

Novoimenovani premijer Barnije, istorijski „tenor“ desnice, ima dugogodišnje političko iskustvo: bio je četiri puta ministar i dva puta evropski komesar, a najpoznatiji je kao bivši pregovarač EU za Bregzit.

Makron je od Barnijea zatražio da „sačini vladu nacionalnog jedinstva u službi zemlje“, a pre imenovanja se uverio da Barnije potpuno ispunjava uslove za stabilnost i nacionalno jedinstvo.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter