Izvor: HAPPY BSC
29.12.2022 u 23:11
0

„Međunarodno pravo je nastalo kada je svet bio multipolaran i u tim okolnostima i pod tim pretpostavkama je ono izgrađeno ovakvo kakvo jeste“, u emisji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 309. dan rata u Ukrajini. 

Naši sagovornici na teme povezane sa ovim sukobom bili su: prof.dr Branislav Ristivojević, advokat Branko Lukić , istoričar prof. dr Miloje Pršić – istoričar.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Prof. dr Branislav Ristivojević govorio je između ostalog o Međunarodnom pravu i tom prilikom naglasio da je pitanje da li je ono ranije i postojalo.

“Da vam kažem, pitanje je čak da li je Međunarodnog prava i ranije bilo. Međunarodno parvo na onim fakultetima koji korektno izrade nastavne programe obično se kao predmet naziva “Međunarodno pravo i međunarodni odnosi”. Te dve stvari se zajedno proučavaju zato što je za Međunarodno pravo jedno veliko pitanje i u kojoj meri je ono pravo ako nemate, na primer, na svetskom nivou, jednog svetskog policajca, svetskog tužioca, nemate svetski sud, ako nemate neke organe koji će sprovesti neku odluku makar je neki od svetskih sudova i doneo koji postoje. Drugim rečima, moramo uzeti u obzir da je to jedan specifičan, decentralizovan, razruđen poredak prava koji u dobroj meri počiva, njegovo postojanje, na dobroj veri subjekata Međunarodnog prava u njegovu vrednost, njegovo izvršavanje, njegovo postojanje. Kada su u pitanju male ili slabije zemlje, mi smo najbolji primer 1999. godine u vreme agresije NATO pakta na SR Jugoslaviju čak ni norme Međunarodnog prava ugrađene u njegovu najvažniju instituciju – Ujedinjene nacije nisu bile sprovedene. Konkretno govorimo, svaka ovakva vrsta akcija bez odobrenja Saveta bezbednosti može da se nazove agresijom u smislu Međunarodnog javnog prava. U našem slučaju to je bilo. Mi nismo pretili nikome, nismo imali nameru nikoga u našem okruženju da napadnemo, niti smo pretili bilo kome i slično, na pravdi Boga čisto smo bili napadnuti”, istakao je Ristivojević

On je podsetio i na nedavnu izjavu bivše nemačke kancelarke Angele Merkel.

„Sada u ovim okolnostima ja bih rekao da se struktura Međunarodnog prava, o tome govori ne samo specijalna vojna operacija i ono što se događa oko nje, nego i ono što se dešavalo neposredno pre nje, erodira. Najbolji primer je i ta famozna izjava Angele Merkel gde je ona bez ikakvih problema izjavila da su kompletni Minski sporazumi u suštini, sa stanovišta Zapada koji su bili i potpisnici i garant sprovođenja tih sporazuma, bili samo pokušaj da se Rusija prevari. Da kupe vreme da se Ukrajina naoruža da može da ratuje. Nije rekla sa kim, da li sa ruskojezičnim stanovništvom u Ukrajini, da li sa Rusijom, da li sa nekom trećom državom u svom okruženju, to možemo da samo pretpostavimo. Pretpostavljam da je, pošto je Ruska Federacija bila strana potpisnica, da su oni potencijalna žrtva onoga što je gospođa Merkel izjavila“, dodao je.

On je istakao da je to primer gde zemlje potpisnice nisu sklopile sporazum „u dobroj veri“, pa se ne treba ni očekivati da će ga ispoštovati.

“Države koje su bile garanti sporazuma su u njega ušli bez dobre vere. Uopšte ga sa dobrom verom nisu ni sklopili, tim pre ne treba ni očekivati da će ga sprovesti. Po mom mišljenju to najbolje govori da je ta struktura prava u vrlo velikoj meri erodirala, raspada se, veliko je pitanje i da li postoji i to je u velikoj meri i jasno čitavom nizu ozbiljnih država u svetu danas koje su počele da prave paralelne strukture koje treba da nadoknade te manjkavosti. ŠOS, BRIKS, BRIKS+, nisu nastali bez razloga. Oni su nastali zato da države koje su srednje jake, budući veliki igrači u svetskoj areni i svetskim okvirima, budući da njihovi interesi ne mogu da dođu do izražaja u ovoj unipolarnoj strukturi  Međunarodnog prava u kojima dominira SAD i anglo-saksonske zemlje i gaze strukturu koja je ranije nastala. Međunarodno pravo je nastalo kada je svet bio multipolaran i u tim okolnostima i pod tim pretpostavkama je ono izgrađeno ovakvo kakvo jeste. Od pada Berlinskog zida na ovamo, SAD i anglo-saksonske zemlje zloupotrebljavaju tu činjenicu i sada kada druge države budući da njihovi interesi ne mogu toj strukturi erodiranog međunarodnog prava dođu do izražaja i kada prave nove organizacije kao što su ŠOS, BRIKS i slično, oni su nezadovoljni… Pa ko vam je kriv“, zaključio je profesor.

Emisije „AKTUELNOSTI“ možete pratiti i na zvaničnom youtube kanalu: Aktuelnosti TV Happy 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter