Izvor: 24SEDAM
03.09.2024 u 18:57
0

MEDVEDEV ISMEVA SUD U HAGU: Nalog za hapšenje je besmislen komad papira (VIDEO)

Nalog za hapšenje je besmislen komad papira koji je izdao "polupečeni sud"

Nalog Međunarodnog krivičnog suda (MKS) za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina pokazao se kao besmislen komad papira, rekao je njegov prethodnik Dmitrij Medvedev.

PUTINU U MONGOLIJI FANTASTIČAN DOČEK: Ukrajina traži da ga uhapse! (VIDEO)

Komentari Medvedeva usledili su nakon što je Putin bez ikakvih prepreka stigao u Mongoliju, potpisnicu MKS-a, koji je izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika u martu prošle godine.

Pišući u utorak na Telegramu, Medvedev, koji je sada zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, ismevao je zapadnu reakciju na Putinovu posetu Ulan Batoru.

– Poslušna Evropska unija navodno je izrazila „zabrinutost“ Mongoliji zbog posete ruskog predsednika Vladimira Putina – rekao je on.

Međutim, ta azijska zemlja „upravo je rekla MKS-u i evrodegeneratima da za sebe urade nešto za šta su Rusi i Mongoli pronašli zajednički jezik još u 13. veku“ i da se gube, kazao je Medvedev.

Bivši predsednik je nastavio da tvrdi da bi MKS, koji je nazvao „polupečenim sudom“, trebalo da se plaši „scenarija u kom neki ludak pokušava da izvrši njihov nezakonit nalog za hapšenje“.

– U tom slučaju, njihovi životi ne bi vredeli ništa više od parčeta papira na kome je ispisan ovaj usrani statut – upozorio je on.

U martu 2023. MKS je izdao naloge za hapšenje Putina i komesarke za prava deteta Marije Lvove-Belove zbog navodnog učešća u nezakonitoj deportaciji ukrajinske dece u Rusiju. Moskva ne priznaje jurisdikciju MKS-a i proglasila je nalog ništavim. Rusija kaže da su ukrajinska deca evakuisana iz bezbednosnih razloga, a da na zahtev mogu biti vraćena roditeljima ili starateljima.

Putinova poseta Mongoliji bila je njegovo prvo inostrano putovanje u zemlju koja priznaje statut MKS. Uoči putovanja portparol suda Fadi Al Abdalah rekao je da zemlja mora da sarađuje sa MKS-om u vezi sa pritvorom, dodajući da bi neuspeh u tome mogao da izazove „odgovarajući“ odgovor tela.

Međutim, Rimski statut, prema kom deluje MKS, predviđa izuzeća ako bi hapšenje „kršilo ugovornu obavezu“ sa drugom zemljom ili bi narušilo „diplomatski imunitet osobe ili imovine treće države“.

Pre nego što je Putin sleteo u Ulan Bator, portparol Kremlja Dmitrij Peskov ublažio je strahove od potencijalnog pokušaja hapšenja ruskog lidera.

– Imamo odlične odnose sa prijateljima iz Mongolije – rekao je on, napominjući da Moskva „nije zabrinuta“ zbog naloga MKS-a.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter