Izvor: Kurir
03.06.2024 u 08:10
0

MEKSIKO PRVI PUT IZABRAO ŽENU ZA PREDSEDNIKA! Odbacila je tvrdnje da će biti NJEGOVA „marioneta“

Kandidat vladajuće partije u Meksiku, Klaudija Šejnbaum, pobednik je juče održanih predsedničkih izbora, pokazuju izlazne ankete.

Meksikanci su juče izašli na istorijske izbore na kojima se očekivalo da će žena biti izabrana za predsednika prvi put.

Šejnbaum (61) je dobila 57,8 odsto glasova, a njen najbliži protivkandidat, senator desnog centra Čočitl Galvez, 29,1 odsto, pokazalo je istraživanje instituta Enkol. Na trećem mestu je kandidat centra Alvarez Majnez sa 11,4 odsto glasova, pokazuje ista anketa.

Šef vladajuće partije Morena Mario Delgado rekla je pristalicama u Meksiko Sitiju da je Šejnbaum pobedila velikom razlikom. Šejnbaum, klimatolog i bivša gradonačelnica Meksiko Sitija, dugogodišnji je saveznik sadašnjeg levopopulističkog predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, kome je zabranjeno da se ponovo kandiduje posle šest godina na funkciji.

Briga za demokratiju

Ona je odbacila tvrdnje opozicije da će biti „marioneta” Lopeza Obradora, iako se zaklela da će nastaviti mnoge njegove politike, uključujući i one koje su pomagale najsiromašnijim Meksikancima.

Gotovo 100 miliona Meksikanaca imalo je pravo glasa na izborima, kada su glasali i za gradonačelnika glavnog grada, osam guvernerskih pozicija, oba doma parlamenta i niz drugih regionalnih i lokalnih funkcija.

Najveći izbori ikada održani u Meksiku bili su i najnasilniji u modernoj istoriji, sa ubistvom 38 kandidata. Nasilje je podstaklo zabrinutost za demokratiju zaraćenih narko kartela.

Juče su dve osobe poginule na biračkim mestima u državi Puebla. Pobeda Šejnbauma bila bi veliki korak za Meksiko, zemlju poznatu po svojoj mačo kulturi. Pobednik bi trebalo da počne šestogodišnji mandat 1. oktobra.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter