Izvor: Sputnik
07.09.2024 u 14:25
0

MI6 I CIA OPTUŽUJU RUSIJU I KINU: Pretnje bez presedana

Direktor američke CIA Bil Berns i šef britanske spoljne obaveštajne službe MI6 Ričard Mur u zajedničkom članku za „Fajnenšel tajms“ saopštili su da se SAD i Velika Britanija suočavaju sa „pretnjama bez presedana“ koje navodno dolaze od Rusije i Kine.

„Danas sarađujemo u međunarodnom sistemu punom kontradiktornosti, gde se naše dve zemlje suočavaju sa nizom pretnji bez presedana“, navodi se u članku šefova obaveštajnih službi.
Berns i Mur ističu da se njihove službe „zajedno suprotstavljaju Rusiji“ i njenim akcijama u Ukrajini. Takođe pokušavaju da spreče aktivnosti koje, po njihovim rečima, navodno sprovode ruske obaveštajne službe u Evropi, te da za to izdvajaju „značajna“ sredstva.
Među navodnim pretnjama šefovi američke i britanske obaveštajne službe naveli su i Kinu čiji je uspon, po njihovim rečima, glavni geopolitički izazov 21. veka. Imajući u vidu taj prioritet, njihovi resori su bili prinuđeni da reorganizuju svoj rad, ističe se u članku.
Pored toga, Berns i Mur navode da važan aspekat njihovog partnerstva ostaje borba protiv terorizma.
„Tesno sarađujemo kako bismo zaštitili naše zemlje od pretnje od DAEŠ* (teroristička organizacija, zabranjena u Rusiji), koja se ponovo pojavljuje“, navodi se u članku.
U poslednje vreme na Zapadu se sve češće čuju ideje o direktnom oružanom sukobu između NATO i Ruske Federacije. Kremlj je poručio da Rusija ne predstavlja pretnju, da nikome ne preti, ali da neće ignorisati akcije koje su potencijalno opasne po njene interese.
Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog gomilanja snaga Alijanse u Evropi.
Kina je takođe više puta pozivala Zapad da prestane da naduvava izmišljenu „kinesku pretnju“.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar