Izvor: 24 sedam
04.09.2024 u 21:38
0

MISTERIJE OKO PAVELA DUROVA KOJE SVE MUČE: Ova pitanja izazvala su buru na internetu

Još nema odgovora koji bi bio potpuno verodostojan

Teorije zavere krenule su da kruže odmah pošto je osnivač Telegrama Pavel Durov iznenada uhapšen pretprošle subote, dok su zagovornici slobode govora optužili Francusku da pokušava da cenzuriše platformu za razmenu poruka Telegram.

Od svog lansiranja 2013. godine Telegram je postao mreža na kojoj ljudi slobodno iznose svoje mišljenje i od tada je prikupio skoro milijardu korisnika.

Durov je pušten iz pritvora uz kauciju od 5 miliona evra prošle srede nakon što je stavljen pod zvaničnu istragu po šest optužbi, uključujući odbijanje saradnje sa organima za sprovođenje zakona i saučesništvo u upravljanju onlajn platformom „kako bi se omogućila nezakonita transakcija u organizovanoj grupi“.

Istragu je navodno podstakla nespremnost Telegrama da sarađuje u slučaju zlostavljanja dece, pisao je američki portal „Politiko“, što je dovelo do izdavanja naloga za hapšenje protiv Durova i njegovog brata Nikolaja, suosnivača platforme.

Dok je francuski predsednik Emanuel Makron naglasio da slučaj „ni na koji način nije politički“, hapšenje bez presedana pokrenulo je mnoga pitanja o tehnološkom tajkunu i njegovim odnosima sa Parizom i Moskvom.

Koliko dobro Durov poznaje Makrona?

Iako Francuzu nisu među najvećim obožavaocima Telegrama, aplikacija se može pohvaliti najmanje jednim strastvenim korisnikom u Francuskoj: samim predsednikom.

Makron je koristio aplikaciju od prvih dana svoje prve predsedničke kampanje, pre skoro deceniju i nastavlja da je koristi uprkos činjenici da je od članova njegovog kabineta prošle godine zvanično zatraženo da prestanu da je koriste.

Durov se bar jednom sastao sa francuskim predsednikom, 2018. godine, rekla je za „Politiko“ osoba bliska Makronu. Sastanak iza zatvorenih vrata tada nije objavljen. Njih dvojica su se sreli u „više navrata“ otkako je Makron postao predsednik, navodi Mond.

Makron se dugo zalagao za to da Francuska postane dom za velike tehnološke kompanije.

– Francuska će biti vodeća nacija za superinovacije, promene i duboku transformaciju – rekao je on mesec dana nakon izbora 2017.

Čak je pokušao da ubedi Durova da premesti Telegram u Pariz i ponudio mu francusko državljanstvo, objavio je Volstrit žurnal. Durov je dobio francusko državljanstvo, ali je sedište Telegrama trenutno u Dubaiju.

Kada je Durov uhapšen na aerodromu Le Burže, navodno je rekao policajcima da je u Parizu trebalo da se sastane sa Makronom, piše francuski satirični nedeljnik „Le Canard enchaine“. Makron je u četvrtak oštro demantovao da ga je pozvao.

– Apsolutno nisam imao saznanja o poseti gospodina Durova Francuskoj – rekao je on tokom posete Srbiji.

Izvor blizak Makronu je naglasio da je francuski predsednik tog dana bio u svojoj privatnoj kući za odmor u Le Tukeu, na severu Francuske.

To ne bi bila prva Durovova šala na račun francuskih vlasti. U aprilu 2023. milijarder je promenio svoje zvanično ime u francuskom pasošu u „Pol du Rov“, što je francuska adaptaciju Pavela Durova.

Kako je Durov postao Francuz? Koliko pasoša ima?

Osnivač Telegrama, koji je rođen u Rusiji, dobio je francusko državljanstvo 2021. godine kroz proceduru koja je inače rezervisana za „stranca koji govori francuski i koji svojim izvanrednim radom doprinosi uticaju Francuske i prosperitetu njenih međunarodnih ekonomskih odnosa“.

On nije jedini tehnološki tajkun koji je išao ovim putem. Amerikanac i izvršni direktor Snepčeta Evan Špigel, koji govori francuski, takođe je dobio državljanstvo 2018. godine.

– To je odluka koju smo doneli 2018. godine, iza koje u potpunosti stojim – rekao je Makron u četvrtak, dodajući da je „deo strategije da se ženama i muškarcima kada su umetnici, sportisti, preduzetnici, kada se trude da nauče jezik, kada stvaraju bogatstvo, kada to traže, dozvoli da im se dodeli francusko državljanstvo. Učinio sam to za gospodina Durova, koji se potrudio da nauči francuski, kao što sam to uradio za Špigela – kazao je Makron.

Ipak, i dalje nije jasno kako je Durov doprineo uticaju Francuske.

Francusko predsedništvo je prvobitno odbilo da preuzme odgovornost za davanje državljanstva, rekavši za da je odluku donelo francusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Durov je takođe državljanin Ujedinjenih Arapskih Emirata, gde živi i vodi Telegram. Abu Dabi je zatražio konzularni pristup generalnom direktoru nakon njegovog hapšenja, ali je tehnološki tajkun odbio pomoć, prema neimenovanom izvoru bliskom njemu.

– U kontaktu smo sa francuskim vlastima u vezi sa ovim slučajem i predstavnicima Pavela Durova – rekao je za „Poltiko“ predstavnik diplomatske službe UAE.

Ruski državni mediji javili su da je Moskva zatražila i konzularni pristup.

– Dotična osoba je odbila rusku konzularnu zaštitu i konzularnu posetu Emirata, ali je pristala da ambasada Emirata bude u toku sa njegovom situacijom – rekao je zvaničnik francuske vlade.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je Durovljevo rusko državljanstvo, dodajući da ne zna koliko drugih državljanstava ima, prenela je ruska novinska agencija TASS.

Durov je takođe dobio državljanstvo karipske ostrvske države Sent Kits i Nevis kroz „investicioni“ program kroz koji se pasoši daju velikim finansijskim doprinosima.

Da li je Durov lojalan Rusiji?

Durovljev odlazak iz Rusije 2014. dogodio se u jeku napetosti sa Kremljom. Pre pokretanja Telegrama osnovao je platformu društvenih medija pod nazivom VKontakte i tvrdi da je odbio da preda kontakt informacije ukrajinskih prodemokratskih aktivista tokom pokreta Evromajdan te godine.

Ipak, Moskva je bila veoma glasna od njegovog hapšenja, navodeći da je Durovu ponudila „svu neophodnu pomoć i podršku“ i optužujući Francusku za zastrašivanje i „direktan pokušaj ograničavanja slobode komunikacije“.

Iako Durov sebe prikazuje kao protivnika Kremlja, realnost je izgleda komplikovanija. Čak i nakon što je napustio Rusiju i prodao svoj udeo u VKontaktu, pričalo se da Durov održava veze sa zemljom.

Ališer Usmanov, oligarh blizak Putinu, navodno je pomogao u finansiranju Telegrama u njegovim ranim fazama. Telegram je takođe u početku radio iz iste kancelarije Singer House u Sankt Peterburgu kao i VKontakte.

Prema informacijama koje su objavili ruski mediji, Durovljev brat Nikolaj, koga takođe traži Francuska, živi u Sankt Peterburgu, gde radi na Matematičkom institutu Steklova prestižne Ruske akademije nauka. Na sajtu institucije Nikolaj Durov je naveden kao član osoblja.

Uprkos tome što je Nikolaj doprineo uspehu Telegrama, on je uvek ostao van javnosti, prepuštajući tu ulogu svom mlađem bratu. Prema Telegramu, Pavel podržava aplikaciju „finansijski i ideološki, dok je Nikolajev doprinos tehnološki“.

Prema izveštaju ruskog portala „Important Stories“, zasnovanom na curenju ruskih obaveštajnih podataka, Durov je posetio Rusiju „više od 50 puta“ između 2015. i 2021. Ruska vojska naširoko koristi Telegram za komunikaciju na bojnom polju, a naloge na njoj imaju i vojni blogeri, novinari i miliona običnih građana Rusije, kao i politički funkcioneri.

U ruskim opozicionim krugovima Telegram ima pomešanu reputaciju. S jedne strane, pruža sigurnu komunikaciju, bezbednu od radoznalih očiju FSB-a i alternativnu platformu za nezavisne medije koje su ruske vlasti blokirale na mreži. Sa druge strane, došlo je do brojnih incidenata u kojima su kanali ili inicijative koji bi mogli da uznemire Kremlj bili blokirani ili na drugi način ometani platformom.

Ukrajinska vojska u velikoj meri koristi platformu Signal za svoje komunikacije, ali većina vladinih agencija ima i Telegram kanale, a aplikacija se takođe široko koristi za lične poruke i blogove ukrajinskih vojnika i civila.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter