Izvor: SPUTNIK
17.08.2024 u 17:08
0

MOSKVA: Kijev neće uništiti kanonsko pravoslavlje, nacrt zakona o zabrani UPC – varvarski

Kijevski režim ne može da uništi kanonsko pravoslavlje, a nacrt zakona o zabrani Ukrajinske pravoslavne crkve koji se razmatra u Ukrajini je varvarski, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je u ponedeljak najavio odluku koja treba, kako je rekao, da ojača ukrajinsku duhovnu nezavisnost, a ukrajinski mediji su potom objavili da parlament naredne nedelje namerava da razmotri zakon.
„Uvereni smo da kijevskoj hunti neće poći za rukom da uništi kanonsko pravoslavlje koje ispoveda većina u zemlji“, ističe rusko Ministarstvo.
U Moskvi smatraju da je neprihvatljivo odsustvo reakcije institucija i u tom kontekstu Rusija je pozvala viskog predstavnika UN za ljudska prava Volkera Turka da se pozabavi pravim problemima – progonom sveštenika i vernika UPC – umesto što svakodnevno pokušava da sebi pripiše nepostojeća ovlašćenja.
Ukrajinske vlasti organizovale su najveći talas progona UPC u savremenoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlament je u prvom čitanju usvojio predlog zakona o njenoj potpunoj zabrani u celoj zemlji. Ruska pravoslavna crkva je saopštila da su ukrajinski raskolnici uz pomoć lokalnih vlasti nasilno zauzeli stotine pravoslavnih crkava, dok su „sveštenici i vernici, muškarci i žene, bili izloženi fizičkom nasilju“.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter