Izvor: Kurir
25.08.2024 u 11:06
0

NASA KONAČNO PRESEKLA: Procenila da je povratak Boingom rizičan, koristiće SpejsEks

NASA je odlučila da će se dva astronauta trenutno zaglavljena na Međunarodnoj svemirskoj stanici vratiti u februar 2025. sa posadom kompanije SpaceX, Ilona Maska.

Zvaničnici svemirske agencije rekli su da je „previše rizično“ da bi se astronauti vratili na letelicu koja ih je dovela do svemirske stanice, Boingovog Starlajnera, koji je imao problema nakon što je kapsula procurela.

IZRAELSKI UDARI IZAZVALI POŽARE: Liban zakazao hitan sastanak

„NASA je odlučila da će se Sunita Suni Vilijams i Bari Buč Vilmor vratiti sa posadom Spejs Iksa februara, dok će se Starlajner vratiti bez posade“, rekao je na konferenciji za medije Bil Nelson iz NASA-e.

 

Vilijamsova i Vilmor, dva veterana astronauta, stigli su na ISS 6. juna kao deo ključnog testa Starlajnera pre nego što dobije odobrenje NASA za rutinske letove. Međutim, planirana osmodnevna misija pretvorila se u višemesečni boravak za Vilijamsa i Vilmora, nakon što su se pojavili tehnički problemi, uključujući potisnike za kontrolu reakcije koji nisu uspeli tokom prvog pokušaja pristajanja Starlajnera.

Odluka o povratku u februaru sledeće godine doneta je nakon skoro tri meseca na sastanki najviših zvaničnika NASA.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter