Izvor: Alo
30.09.2024 u 19:56
0

NATO BI TREBAO DA SPREČI NAPAD RUSIJE: Tramp je uložio mnogo energije kritikujući Evropu

Odlazeći šef NATO-a, Jens Stoltenberg, poručio je evropskim liderima da se ne plaše republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa, već da sarađuju sa njim.

Odlazeći šef NATO-a, Jens Stoltenberg, poručio je evropskim liderima da se ne plaše republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa, već da sarađuju sa njim.

NASRALAH JE BIO BRUTALNI TERORISTA: Otkriveni detalji vojnih operacija protiv Hezbolaha

Generalni sekretar Alijanse je, dan pred odlazak sa funkcije, u intervjuu za Politiko kazao da skeptične evropske vlade „treba da urade sve što mogu“ kako bi ubedile Trampa da i dalje održi američku podršku Ukrajini, ukoliko bude pobedio na novembarskim izborima.

„Ko god bude pobedio na izborima za predsednika SAD u novembru, mislim da je važno da se evropski saveznici angažuju kako bi obezbedili da SAD nastave da podržavaju Ukrajinu“, poručio je Stoltenberg.

Iako je vodio NATO kroz period burne Trampove administracije od 2017. Do 2021., Stoltenberg nije želeo da spekuliše zašto se Tramp prošle nedelje narugao ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom, nazvavši ga „najvećim trgovcem u istoriji“.

Šef NATO je, ipak, podsetio na Trampove napore da kao predsednik obezbedi protivtenkovsko oružje „Džavelin“ za Ukrajinu. On je dodao da bi svi evropski saveznici trebalo vrlo jasno da stave do znanja Americi da Ukrajini neće doneti mir ako ne bude mogla da nastavi da postoji kao suverena i nezavisna nacija.

Tramp je uložio mnogo energije kritikujući Evropu, posebno Nemačku, što nije ispunila cilj NATO o izdvajanju dva odsto bruto domaćeg proizvoda za odbranu, dok je u vreme Stoltenbergovog mandata broj zemalja članica Alijanse koje su ispunile taj cilj skočio sa tri na 23.

Loša vest je da dva odsto nije dovoljno“, kazao je on, dodajući da ne želi da određuje koji bi to procenat trebalo da bude jer mnogo zavisi od toga kako zemlje članice organizuju svoju odbranu, ali da je očigledno da to treba da bude znatno više od dva posto. Stoletenberg je takođe odbacio sugestije koje dolaze od baltičkih zemalja da bi Nemačka i region Baltika mogli da se nađu na meti ruskog napada u roku od pet godina.

„Ne bi trebalo da govorimo da je neizbežno da će Rusija napasti. Suština je u tome da je NATO tu da bi sprečio da se to desi“, rekao je on, dodajući da sve dok je Alijansa snažna i jedinstvena Rusija neće napasti. Stoltenberga će na funkciji, na kojoj je proveo deset godina, u utorak naslediti bivši holandski premijer Mark Rute, za koga ima ljubazne reči.

„Apsolutno sam siguran da Mark Rute ima sve kvalifikacije da bude savršen i sjajan generalni sekretar. Mislim da je to snaga demokratskih nacija i institucija da se mi na vrhu menjamo. To je deo onoga što NATO čini jakim“, poručio je Stoltenberg.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter