Izvor: Sputnik
25.08.2024 u 22:31
0

NEKA SE SPREMI ILON MASK: Hapšenje osnivača Telegrama političko

Osnivač Telegrama Pavle Durov priveden je u subotu na aerodromu „Burže“ u Parizu. Durov je priveden kad je izlazio iz privatnog aviona koji je navodno stigao iz Azerbejdžana. Sa njim su bili telohranitelj i žena, prenose francuski mediji.

Kao zagovornik informacionog suvereniteta smatram da je razumljiva potreba država da kontrolišu svoj informacioni prostor, ali je sporno što Zapad zloupotrebljava moć države i proglašava dezinformacijama sve što mu politički ne ide u prilog, kaže glavni urednik „Novog standarda“ Aleksandar Vujović povodom hapšenja Pavla Durova.
Osnivač Telegrama Pavle Durov priveden je u subotu na aerodromu „Burže“ u Parizu. Durov je priveden kad je izlazio iz privatnog aviona koji je navodno stigao iz Azerbejdžana. Sa njim su bili telohranitelj i žena, prenose francuski mediji.
Navodno, Durov je ranije bio proglašen personom non grata u Francuskoj.
Kako javljaju mediji, francusko pravosuđe veruje da niz razloga, uključujući odbijanje Telegrama da sarađuje sa vlastima, čini Durova umešanim u određene kriminalne radnje,a protiv njega bi mogla da bude podignuta optužnica zbog terorizma i pranja novca.
Durovu koji je francuski državljanin preti kazna zatvora do 20 godina.
Političko hapšenje u digitalnom tehno-totalitarizmu
„Jasno je da je ovo neka vrsta političkog hapšenja i da bi nešto slično moglo da se dogodi i Ilonu Masku. Po mom mišljenju, priča o organizovanom kriminalu i terorizmu je samo izgovor. Mislim da je on politička žrtva i najverovatnije se o tome radi. Ne možemo to drugačije tumačiti s obzirom na tendencije u Velikoj Britaniji, ali i celoj Evropi, posle onog što smo videli u Britaniji nakon protesta protiv migranata. Tako da mislim da Evropa klizi ka nekoj vrsti digitalnog tehno-totalitarizma. U Americi je pitanje koja će opcija prevagnuti pošto je opcija koja se zalaže za slobodu govora na republikanskoj strani. Tamo se Ilon Mask, Taker Karlson, Robert Kenedi, a i sam Tramp zalažu za slobodu govora, a sa druge strane imamo kandidata za potpredsednika demokrata Tima Valca koji je otvoreno rekao nema slobode govora za dezinformacije“, smatra Vujović.
A to je veoma zanimljivo s obzirom da je sloboda govora u Americi ustavno pravo, ističe Vujović i dodaje da će se ako Kamala Haris pobedi na predsedničkim izborima i Amerika pretvoriti u Evropu koja je zaista ušla u neku vrstu tehno-totalitarizma.
Licemerne zapadne lekcije o demokratiji
Kad je reč o lekcijama o slobodi izražavanja koje zapadne zemlje drže ostatku sveta, Vujović kaže da je krajnje degutantno slušati lekcije o demokratiji od strane onih koji se ponašaju represivnije od istočnih društava kojima drže lekcije.„Velika Britanija drži lekcije Rusiji i Kini o demokratiji, a kad im izbiju protesti onda se bukvalno ponašaju kao neka autoritarna država. Slično je sada sa Francuskom i videćemo da li će Francuska da ode baš u tom smeru. To je samo jedno hapšenje ali ima negoveštaja da se cela Evropa kreće u tom smeru. U principu je jako licemerno od njih da pričaju o nekoj slobodi govora, ali oduvek je to bilo. Oduvek je tako bilo i nije to neko iznenađenje nego je sad samo ogoljeno za sve. A ljudima koji to prate već dugo je jasno da je ta priča o slobodi govora, medija i informacija potpuno licemerna.“

Što se tiče teze da je Durov uhapšen zbog toga što su na Telegramu deljene informacije iz ruskih izvora, sledeći tu logiku bilo bi logičnije da su zabranili rad telegrama u Francuskoj, smatra Vujović.
Ovde pre radi o pokušaju da se iskontroliše privatnost komunikacije, nego o pokušaju sprečavanja širenja političkih poruka, mada svakako ne bi trebalo isključiti mogućnost da se iza ovog poteza kriju oba motiva, dodaje Vujović.
Neka se spremi – Ilon Mask
Osim toga, Telegram je za kolektivni Zapad postao preveliki i ove godine bi trebalo da dostigne milijardu korisnika i verovatno je i to jedan od razloga za hapšenje Durova, dodaje Vujović.
„U svakom slučaju, apsolutno im smeta politički uticaj ne samo Telegrama, i tu bi trebalo pomenuti i ‘Tviter’, odnosno ‘Iks’. Vidimo da se Ilon Mask jako aktivirao oko teme hapšenja Pavla Durova jer smatra da bi on takođe mogao biti meta sličnih akcija u budućnosti. On još više smeta od Durova u ovom trenutku zapadnim zemljama jer ‘Tviter’ ima algoritam i drugačija je mreža od Telegrama. ‘Tviter’ je popularniji od Telegrama u zapadnom svetu, ali se to zapravo svodi na isto. Oni ako ne mogu da kontrolišu društvenu mrežu imaju dva načina da se bore protiv toga. Jedan je da uhapse vlasnika i da ga na taj način prinude da sarađuje sa njima, a drugi je da zabrane tu mrežu. Mislim da će i Telegram i Tviter biti zabranjeni, ili će biti oduzeti od svojih vlasnika, ili će vlasnici biti primorani da promene način funkcionisanja svojih društvenih mreža i kompanija.“
Ukoliko bi Mask i Durov dopustili evropskim državama pristup komunikacijama i podacima sa njihovih društvenih mreža, koje bi u tom slučaju dospele pod potpunu kontrolu zapadnih službi, onda bi njihovi vlasnici mogli da rade i da se kreću neometano, objašnjava Vujović.
A svakako će sledeći na tapetu biti Ilon Mask koji će definitivno imati probleme u Evropi, ali pošto se on potpuno svrstao uz republikance, od rezultata američkih izbora će zavisti njegova sudbina, zaključio je Vujović.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter