Izvor: Kurir
20.09.2024 u 10:58
0

NEKI PEJDŽERI SU BILI ISKLJUČENI: Izrael je započeo napade na Liban, a Hezbolah je uzvratio vatru

Izraelske obaveštajne agencije su bile uključene u proizvodnju pejdžera koji su eksplodirali ove nedelje, a ova operacija je bila planirana najmanje 15 godina, potvrdio je američki obaveštajni izvor za Ej-Bi-Si Njuz.

Izraelske obaveštajne agencije su bile uključene u proizvodnju pejdžera koji su eksplodirali ove nedelje, a ova operacija je bila planirana najmanje 15 godina, potvrdio je američki obaveštajni izvor za Ej-Bi-Si Njuz.

RUSIJA SE ZATRESLA: Jačina 4,3 rihtera!

CIA je dugo oklevala da primeni ovu taktiku jer je rizik za nevine bio previsok, rekao je izvor.

Planiranje napada uključivalo je lažne kompanije, sa zaposlenim izraelskim obaveštajnim službenicima u okviru legitimne kompanije koja je proizvodila pejdžere, potvrdio je izvor za Ej-Bi-Si Njuz, pri čemu su barem neki od uključenih u proizvodnju bili nesvesni za koga zapravo rade.

Prema izvorima, u pejdžere je ugrađeno do 50 grama eksploziva i daljinski okidači za aktiviranje.

U poslednja dva dana eksplozija u Libanu, izazvanih daljinskim eksplozijama unutar pejdžera ili voki-tokija, poginulo je najmanje 37 ljudi, a ranjeno je 2.931, saopštio je libanski ministar zdravlja Firas Al Abjad.

Sukob između Hezbolaha i Izraela se u četvrtak proširio, Izrael je započeo napade na Liban, a Hezbolah je uzvratio vatru.

Pejdžeri nikada nisu bili u Mađarskoj i kompanija iz te zemlje BAC Konsalting je bila „samo trgovinski posrednik, bez proizvodnog mesta u Mađarskoj“, rekao je portparol mađarske vlade za Ej-Bi-Si Njuz u sredu.

U govoru u četvrtak, lider Hezbolaha Hasan Nasralah rekao je da je najviše rukovodstvo grupe imalo stare pejdžere, a ne nove koji su korišćeni u napadu, a koji su navodno isporučeni u poslednjih šest meseci. Grupa je započela punu istragu o eksplozijama.

– Nisu svi pejdžeri bili distribuirani i neki od njih su isključeni – rekao je Nasralah.

– Tokom dva dana neprijatelj je želeo da ubije najmanje 5.000 ljudi – tvrdi generalni sekretar Hezbolaha.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter