Izvor: Kurir
13.10.2024 u 20:28
0

NETANJAHU: „Gospodine generalni sekretare, sklonite na sigurno snage UNIFIL-a“

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu zatražio od UN da sklone vojnike

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu zatražio je danas od generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da „odmah skloni na sigurno“ vojnike iz sastava Mirovnih snaga UN u Libanu (UNIFIL).

KRENULI SMO U PRAVOM SMERU: Ušli smo u specijalnu vojnu operaciju bez uključivanja našeg najvažnijeg resursa – nuklearnog

Tenzije između Izraela i mirovnih snaga Ujedinjenih nacija nastavljaju da eskaliraju, a Netanjahu je ponovo pozvao na povlačenje vojnika.

„Gospodine generalni sekretare, sklonite na sigurno snage UNIFIL-a. To treba učiniti što pre, odmah“, rekao je Netanjahu u izjavi snimljenoj na početku sastanka izraelske vlade.

To je prvi put da se izraelski premijer javno izjašnjava o izveštajima da je najmanje pet pripadnika „plavih šlemova“ ranjeno prethodnih dana, tokom borbi između izraelskih snaga i proiranskog pokreta Hezbolah, na jugu Libana.

Netanjahu je istakao i da je izraelska vojska „više puta“ tražila povlačenje UNIFIL-a iz zona sukoba.

„Nailazili smo na ponovljenja odbijanja, sve u cilju pružanja živog štita teroristima Hezbolaha. Vaše odbijanje da evakuišete vojnike UNIFIL od njih pravi taoce Hezbolaha. To stavlja u opasnost i njih kao i živote naših vojnika. Žalimo što su vojnici UNIFIL ranjeni i činimo sve što je u našoj moći da izbegnemo da se to ponovi. Ali najednostavniji i najočigledniji način da se to postigne je jednostavno da ih izmestite iz zone opasnosti“, rekao je Netanjahu.

UNIFIL je u petak optužio izraelsku vojsku da je više puta pucala na njihove položaje i to – namerno.

Pet pripadnika mirovnih snaga UN ranjena su u poslednjih 48 sati, prema podacima UNIFIL, a njihovi položaji pretrpeli su znatne štete, rekao je portparol snaga Andrea Tenenti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter