Izvor: Kurir
27.08.2024 u 20:05
0

NIKO NEĆE NASTAVITI UGOVOR SA RUSIJOM: Zelenski ima plan za pobedu u ratu

Operacija u Kurskoj oblasti jedna je od etapa završetka rusko-ukrajinskog rata, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

– Operacija Kursk i sastanak u Kataru su potpuno nepovezane stvari. Operacija Kursk nije povezana ni sa jednom tačkom Formule mira. Da li je Kurska operacija povezana sa drugim Samitom mira?

LAVROV: „Ako se to ostvari, može da utiče isključivo na Evropu“

Da, zato što je Kurska operacija jedna od tačaka ukrajinskog plana pobede – istakao je Zelenski na forumu „Ukrajina 2024. Nezavisnost“, odgovarajući na pitanje da li je operacija u Kursku zaista poremetila energetske pregovore u Kataru uz učešće Rusije, prenosi Ukrinform.

Predsednik Ukrajine je naglasio da je operacija u Kursku imala „apsolutno drugačije ciljeve od sastanka o energetici sa kolegama“. Prema njegovim rečima, konferencija nije prekinuta, već je održana onlajn.

– Energija je veoma važna, ali je važno da se okonča rat. Operacija Kursk je jedna od faza ovog procesa – naglasio je Zelenski.

On je istakao da Ukrajina neće obnoviti ugovor o tranzitu ruskog gasa, ali je spremna da razmotri zahteve evropskih kompanija.

– Niko neće nastaviti ugovor sa Rusijom, na ovo je stavljena tačka. Što se tiče tranzita gasa iz drugih kompanija, ako se nastavi insistiranje nekih naših evropskih kolega, razmotrićemo njihove zahteve – rekao je Zelenski.

On je napomenuo da ne zna o čemu je ruski lider Vladimir Putin razgovarao sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim tokom posete Bakuu.

Kako je ranije saopšteno, OJSC Naftogas Ukrajine neće produžiti ugovor o tranzitu ruskog gasa, a trenutno je u toku potraga za alternativnim rešenjima za podršku funkcionisanju ukrajinskog gasnotransportnog sistema.

Važeći ugovor o tranzitu ruskog gasa kroz Ukrajinu važi do kraja 2024. godine.

Evropska komisija ne namerava da se pridruži bilo kakvim pregovorima sa Rusijom o nastavku tranzita ruskog gasa u evropske zemlje preko ukrajinskog GTS-a, već će preduzeti sve neophodne mere da dalje odbije isporuke ruskog gasa.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter