Izvor: Informer
01.06.2024 u 08:52
0

OKO 70 ODSTO ARKTIKA – KONTROLIŠU RUSKE VLASTI! Putin dobio neočekivane vesti sa Zapada

Napadi jemenskih Huta u Crvenom moru primoravaju zapadne prevoznike da razmotre korišćenje Severnog morskog puta, koji većinu kontroliše Rusija, navodi magazin Foreign Policy.

„S sve većim troškovima i strahom da će biti pogođeni bespilotnim letelicama i projektilima Huta, neki otpremnici razmatraju Arktik kao alternativu, gde topljenje leda postepeno otvara nove mogućnosti duž takozvanog Severnog morskog puta“, navodi se u publikaciji.

Novinari su primetili da arktička klima postaje toplija četiri puta brže nego na drugim mestima na planeti. Nove rute među ledom koji se topi na Severnom morskom putu omogućiće prevoznicima da skrate rutu od nekih evropskih luka do Azije za osam hiljada kilometara u poređenju sa Sueskim kanalom.

POTREBNO NAM JE MOĆNO ORUŽJE, RUSI NAM SE SMEJU: Zelenski-Putin je opasan Amerika ODOBRILA NAPAD NA Rusiju!

Međutim, Foreign Policy strahuje da će sukob Zapada sa Rusijom postati prepreka za komercijalne špeditere. Katažina Žišk, istraživačica u Centru za strateške i međunarodne studije, istakla je u intervjuu da Moskva posvećuje veliku pažnju arktičkom regionu i tamo održava moćnu Severnu flotu.

„Veći deo Severnog morskog puta – oko 70 odsto Arktika – kontrolišu ruske vlasti, a da bi koristili rutu, brodovi moraju da dobiju dozvolu od Rusa i da im plate tranzitne takse“, napominje američko izdanje.

Potpredsednik Vlade Aleksandar Novak je u januaru rekao da će plovidba Severnim morskim putem od 2024. godine postati celogodišnja.

Prema prognozama ruske vlade, obim transporta Severnim morskim putem povećaće se na oko 40 miliona tona do 2024. godine. Generalni direktor Rosatoma Aleksej Lihachov, sa svoje strane, veruje da će godišnji obim transporta dostići 220 miliona tona do 2035. godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter