Izvor: Kurir
11.06.2024 u 13:21
0

ONI SE UDRUŽUJU PROTIV MAKRONA: Tetka, sestričina i mladi lider dan nakon trijumfa ultradesnice na EU izborima STUPILI U AKCIJU!

Samo dan nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron raspisao prevremene izbore, dve glavne snage ultradesnice u toj zemlji počele su da istražuju mogućnost udruživanja protiv njega na tom glasanju.

Politiko navodi da bi ovaj politički obračun mogao da se pokaže kao ključan po budućnost kako Francuske, tako i cele EU.

POČELA JE DRUGA FAZA VEŽBE NESTRATEŠKIH NUKLEARNIH SNAGA: Putin doneo odluku!

Briselski sajt podseća da je Makron raspisao parlamentarne izbore u nedelju uveče nakon što je ultradesničarska stranka Nacionalno okupljanje razbila njegovu liberalnu partiju Renesansa na izborima za Evropski parlament i to razlikom u glasovima od 31,4 odsto u odnosu na 14,6 odsto.

I dok se predsednik Fracuske kocka ovakvim planom za zaustavljanje uspona nacionalista i ultradesničarskih protivnika imigracije na izborima za Nacionalnu skupštinu, njegovi rivali testoraju mogućnost stvaranja ujedinjenog fronta.

Marion Marešal, vodeća kandidatkinja stranke Ponovno osvajanje (ime podseća na rekonkvistu – proterivanje Arapa sa Pirinejskog poluostrva od 8. do 15. veka) na izborima za Evropski parlament, juče se sastala sa Marin le Pe, svojom tetkom i predsedničkom kandidatkinjom ultradesničarske stranke Nacionalno okupljanje i Žordanom Bardelom, mladim predsednikom te partije, kako bi razgovarali o potencijalnom savezu.

Politiko podseća da je Marešal, bivša poslanica Nacionalnog okupljanja i unuka osnivača stranke Žan-Mari le Pena, okrenula leđa tetki kako bi pristupila partiji Ponovno osvajanje koju je uoči predsedničkih izbora 2022. osnovao novinar Erik Zemur.

Iako je njena nova stranka mnogo manja od Nacionalnog okupljanja i nedelju je jedva nekako uspela da pređe cenzus od pet odsto glasova koji je neophodan za izbor francuskih evroparlamentaraca, vrlo je moguće da bi pristalice Ponovnog osvajanja mogle da daju ključne glasove u slučaju neizvesnog ishoda parlamentarnih izbora.

Navodi se da je od nedeljne noći Marešal insistirala na tome da Zemurova partija uđe u savez sa njenom bivšom strankom.

– Nacionalni (stranački) kamp je ostvario istorijski uspeh. Imajući u vidu težinu situacije u našoj zemlji, želela sam da se sastanem sa Marin le Pen i Žordanom Bardelom kako bismo iskoristili priliku da izgradimo vladajuću koaliciju – napisala je Marešal u jučerašnjem postu na društenoj mreži X (bivši Tviter).

Njena tetka je u televizijskom intervjuu nakon sastanka kazala da će se susresti sa više političkih lidera kako bi „izgradila većinu“, ne želeći konkretno da kaže da li je postigla sporazum sa sestričinom.

Le Pen je takođe poručila da je Nacionalno okupljanje spremno da se uzdrži od isticanja kandidata za poslanike u izbornim jedinicama gde svoje kandidate istakne konzervativna stranka Republikanci, ukoliko ta partija pristane na csporazum sa njenom.

Jelisejska palata: Makron ne razmišlja o ostavci

Francuska televizija Europ 1 prenela je da je Jelisejska palata jutros demantovala izveštaje koji su se pojavili u medijima da Makron razmišlja o ostavci i raspisivanju u i predsedničkih izbora.

Ovu informaciju prethodno je objavila upravo ta TV stanica.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter