Izvor: Kurir
11.06.2024 u 09:28
0

OPALIO PRVI METAK NA RUSKE INVAZIONE SNAGE U NEOBJAVLJENOM RATU: Pukovnik JAZAVAC ratovao i u Iraku!

Pukovnik Vadim Suharevski je postavljen za komandanta snaga zaduženih za oružane sisteme bez ljudske posade ukrajinske vojske, odnosno biće vođa trupa koje upravljaju vazdušnim i pomorskim dronovima.

Ukrinform prenosi da je to saopštio Generalštab u Kijevu.

 

– Po odluci ministra odbrane Ukrajine od 10. juna 2024. pukovnik Vadim Suharevski postavljen je za komandanta snaga zaduženih za oružane sisteme bez ljudske posade Oružanih snaga Ukrajine – piše u postu objavljenom na zvaničnom Fejsbuk nalogu Generalštaba ukrajinske vojske.

Ukrinform je ranije objavio da je predsednik Volodimir Zelenski 6. februara potpisao dekret kojim su snage kojima će sada komandovati Suharevski formirane kao posebna celina u okviru ukrajinske vojske.

Sajt Hromadske je ranije objavio biografiju Suharevskog, čije je ratno ime „Borsuk“ što na ukrajinskom znači jazavac.

On je rođen u Zakarpatju, a služio je u 80. padobranskoj brigadi, a potom je bio i komandant 503. padobranske brigade stacionirane u Marijupolju.

Suharevski je tu jedinicu predvodio od 2015. do 2021. i tamo je, prema oceni ukrajinskog medija, ostavio večni trag, pošto pripadnici tog bataljona sada sebe nazivaju „borsucima“ (jazavcima), a ova životinja je postala simbol te jedinice.

On je kasnijeprvo stao na čelo 35. brigade marinaca, a onda i komandant 59. motorizovane pešadijske brigade.

Navodi se da je ova brigada, nakon početka ruske invazije punog obima na Ukrajinu u februaru 2022, izvodila borbene misije pre svega u Mikolajivskoj i Hersonskoj oblasti.

Suharevski ima ratno iskustvo i iz inostranstva pošto je 2004. postao najmlađi pripadnik ukrajinske mirovne misije u Iraku, a prethodno je tamo učestvovao u borbama za grad Al Kut koje su se vodile između američkih i iračkih snaga.

Navodi se da se za Suharevskog kaže da je bio ukrajinski oficir koji je 2014. „opalio prvi metak na ruske invazione snage u neobjavljenom ratu“.

To se desilo 13. aprila 2014. kod sela Semenivka, u blizini grada Slovjansk u Donjeckoj oblasti, koji su tada kontrolisali Rusi.

Suharevski je tamo bio učesnik prve bitke sa ruskim snagama.

Navodi se da je nakon toga učestvovao i u odbrani aerodroma u Lugansku, kao i stavljanja Slovjanska i Heorhijivke pod kontrolu ukrajinskih trupa, a potom i u upadima koje je vojska te zemlje izvodila kako bi razgraničila teritoriju koju drži od one pod ruskom kontrolom.

Početkom 2016. „Borsuk“ je sa svojim bataljonom izbodio borbene misije i u blizini Marijupolja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter