Izvor: sputnik
09.06.2024 u 21:31
0

OPASNO SE ZAKUVALO: Britanci tvrde da je ukrajinski avion prvi put izveo udar unutar ruske teritorije

Eksplozije su odjeknule u Nikolajevu i Odeskoj oblasti, dok je dron oboren iznad Branske oblasti Rusije. Šefica Nacionalnog saveta Ukrajine za televiziju i radio-difuziju Olga Gerasimjuk izjavila je da Ukrajina želi da formira koaliciju za izvođenje informacionih napada na Rusiju.
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:12 09.06.2024
Britanski „Skaj njuz“ tvrdi, pozivajući se na ukrajinski vojni izvor, da je ukrajinski avion prvi put izveo udar unutar ruske teritorije, izvan teritorija novih regiona Rusiji i Krima – u Belgorodu.
Kako je navela britanska televizija, nije jasno koja je municija upotrebljena i da li se radi o oružju proizvedenom na Zapadu.
16:26 09.06.2024
15:20 09.06.2024
Ukrajinske snage granatirale su mesto Nova Majačka u Hersonskoj oblasti, tom prilikom jedan 25-godišnji mladić je poginuo a jedna žena ranjena, saopštio je gubernator oblasti Vladimir Saldo.
Mesto je gađano iz višecevnih bacača raketa, a dve kuće su oštećene.
12:35 09.06.2024
Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
▪Ruski sistemi PVO oborili su helikopter Mi-8, ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva;
▪Ruske Oružane snage pogodile su bazu ukrajinskih operatera udarnih dronova;
▪Grupa „Centar“ poboljšala je taktičku poziciju, Oružane snage Ukrajine u svojoj zoni odgovornosti izgubile su oko 300 vojnika i borbeno vozilo Marder;
▪Grupa „Sever“ gađala je pozicije dve brigade protivnika i odbila 6 kontranapada, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su oko 180 vojnika;
▪Grupa „Jug“ Oružanih snaga Rusije poboljšala je položaj duž linije fronta i odbila protivnapad Oružanih snaga Ukrajine;
▪Grupa istok, zauzela je povoljnije položaje, Oružane snage Ukrajine u svojoj zoni odgovornosti izgubile su oko 140 vojnika i tenk;
▪U poslednja 24 časa presretnuto je 66 bespilotnih letelica i 13 projektila Hajmars;
▪Grupa „Zapad“ zauzela je povoljnije položaje, neprijatelj je u njihovoj zoni odgovornosti izgubio oko 400 vojnika, tenk i dva oklopna vozila.
11:13 09.06.2024
Francuski lovci Miraž, koje Pariz planira da isporuči Ukrajini, zbog određenih karakteristika neće odgovarati Kijevu, piše portal Biznis Insajder, pozivajući se na stručnjake.
Kako se navodi, lovac Miraž 2000-5 može biti opremljen kontejnerima vazduh-zemlja i vazduh-vazduh, kao i laserskim navođenim bombama. Prema rečima stručnjaka za vazduhoplovstvo Džastina Bronka sa britanskog Kraljevskog instituta za vojne studije, takvi lovci u sadašnjim uslovima ne odgovaraju Ukrajini. On je primetio da je efikasnost Miraža 2000-5 ograničena raketom vazduh-vazduh MICA. Njen domet je inferioran u odnosu na raketu AIM-120 AMRAAM, koju bi ukrajinska vojska mogla da koristi za američke lovce F-16. Međutim, ona ne odgovara Kijevu, jer će ukrajinske letelice biti prinuđene da lete na malim visinama zbog moćnih ruskih sistema naoružanja.
Prema Bronkovim rečima, postoji i problem deficita ukrajinskih pilota koji se brzo mogu obučiti za upravljanje borbenim avionima.
Francuski predsednik Emanuel Makron je 6. juna rekao da Pariz planira da koordinira transfer borbenih aviona Miraž 2000-5 u Kijev. On je pojasnio da će obuka pilota trajati pet do šest meseci i priznao da bi isporuke aviona mogle da počnu krajem ove godine.
09:04 09.06.2024
Ukrajina želi da formira koaliciju za izvođenje informacionih napada na Rusiju, izjavila je šefica Nacionalnog saveta Ukrajine za televiziju i radio-difuziju Olga Gerasimjuk.
Ona je na ukrajinskoj televiziji optužila rusku stranu za „sajber napade na televizije“ u Ukrajini i u nizu evropskih zemalja, ne dajući dokaze za ovu tvrdnju.
„Sada ćemo zajedno napasti Ruse… Da bismo to uradili, moramo da stvorimo koaliciju zemalja koje će se tome odupreti“, rekla je Gerasimjuk.
Ona nije precizirala kako će tačno izgledati takvi napadi: da li će odgovoriti istom merom – hakovati televizijske i radijske programe ili će, možda, izvoditi hakerske napade na vitalnu informacionu infrastrukturu.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter