Izvor: EURONEWS
11.06.2024 u 19:44
0

ORBAN UJEDINJUJE DESNICU U EVROPSKOM PARLAMENTU: Može da dođe do toga da nam se pridruže i desničari iz EPP

Premijer Mađarske Viktor Orban je u intervjuu za mađarsku TV M1 govorio o mogućnostima prekomponovanja većine u Evropskom parlamentu, na način da grupacije ECR i ID postignu dogovor što bi ih učinilo drugom snagom u parlamentu. Isečak iz intervjua premijera Orbana za M1 na svom naloga na platformi "X" je objavio Orbanov portparol Zoltan Kovač.

„Šta vidimo sada? Vidimo da ako dve desničarske grupacije, obe vođene od strane žena, Konzervativci (ECR) i Identitet (ID), postignu dogovor i mi se pridružimo ovoj kooperaciji, desnica će biti druga snaga, ostavljajući Socijaldemokrate (SD), Zelene (Green) i Liberale (RE) iza sebe. Samo grupacija EPP bi bila ispred nas, ali ako stvorimo jako desno krilo, to će imati gravitacionu silu za EPP“, rekao je Viktor Orban.

Govoreći o mogućim dodatnim promenama, Orban napominje i da bi neke stranke iz grupacije EPP mogle direktno da uđu u veliki desničarski savez.

„Može takođe da dođe do toga da se desničari iz EPP-a pridruže, ako uspemo da napravimo ovaj savez. Da li ćemo uspeti ostaje da se vidi u narednim nedeljama, ne mesecima“, istakao je Orban.

Podsećamo, mađarski premijer je i pre izbora za Evropski parlament u intervjuu za francuski nedeljnik „Le Point“ rekao da „budućnost suverenističkog tabora u Evropi, i desnice uopšte, sada počiva u rukama dve žene“, tvrdeći da ako liderka francuske krajnje desnice i italijanska liderka rade zajedno „unutar jedne grupe ili koalicije, oni će biti snaga Evrope“, pisao je „Euronews Srbija“.

Le Pen: Ovo je trenutak da se ujedinimo

Liderka francuskog „Nacionalnog okupljanja“ Marin Le Pen je takođe pre izbora pozvala italijansku premijerku i liderku „Braće Italije“ Đorđu Meloni da stvore savez, koji bi bio druga snaga u Evroparlamentu.

Tanjug/AP/Lewis Joly

 

Govoreći za italijanski list „Corriere della sera“, ona je rekla: „Ovo je trenutak da se ujedinimo, bilo bi zaista korisno. Ako uspemo, postaćemo druga grupa po snazi u Evropskom parlamentu. Mislim da ne treba da dozvolimo da nam ovakva prilika prođe“, rekla je Le Penova, preneo je „Euronews Srbija“.

Orban takođe deli viziju Le Penove. Zamah koji bi proizašao iz takvog partnerstva „mogao bi biti dovoljan da preoblikuje konfiguraciju evropske desnice, ili čak zameni Evropsku narodnu partiju“, rekao je on, preneo je „Politico“.

Meloni: Moj glavni cilj je da izgradim većinu desnog centra, koja će levicu poslati u opoziciju u Evropi

Ipak, čeka se odluka italijanske premijerke Đorđe Meloni, kojoj se pre izbora predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen „udvarala“ da udruži snage sa EPP-om, na šta je italijanska premijerka odgovorila da je otvorena za saradnju sa svim partijama na desnici.

O eventualnoj podršci nekom od kandidata za predsednika Evropske komisije, Melonijeva je juče govorila na način da je „prerano govoriti o drugom mandatu Ursule fon der Lajen“, preneo je „Euronews Srbija“.

„Još uvek prikupljamo podatke da bismo razumeli većinu, ali i dalje postoji većina koja je podržavala Ursulu, ali stranke koje nisu deo ove većine takođe rastu“, rekla je Meloni govoreći za italijanski radio RTL o rezultatima izbora za Evropski parlament (EP).

Tanjug/AP/Alessandra Tarantino

 

Ona je dodala da rezultati na izborima pokazuju zahtev građana da EU više obrati pažnju na desnicu i da će Italija imati ključnu ulogu u Evropi.

Melonijeva je ocenila da je izborni uspeh Marin Le Pen u Francuskoj veoma važan i da ukazuje na dešavanja u Francuskoj i ostalim evropskim državama.

Ona je kazala da nije imala nikakve crvene linije kada su u pitanju potencijalni savezi sa drugim političkim snagama u novoj evropskoj skupštini, budući da je i sama kategorisana kao „neprihvatljiva ceo život“.

„Moj glavni cilj je da izgradim alternativnu većinu u odnosu na onu koja je vladala poslednjih godina. Većinu desnog centra, koja će levicu poslati u opoziciju u Evropi, drugim rečima“, rekla je premijerka Italije.

Meloni je takođe istakla da nije voljna da bude deo većine sa levicom, a zaključila je rečima:

„Za sve ostalo, videćemo“, piše „Politico“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter