Izvor: HappyBSC
11.07.2022 u 20:43
0

„Otvoriće se stare ideje o povratku nemačke marke na tržište jer evro ne može izdržati ove potrese“ u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo sa našim gostima: ekonomistom prof. dr Zoranom Bingulcem, novinarom Filipom Radojičićem i Ivanom Kostićem, ekspertom za Rusiju o dešavanjima koja su obeležila 138. dan sukoba u Ukrajini.

Prof. dr Zoran Bingulac naglasio je da se nada da je u glavama političara i na istoku i na zapadu dovoljno mudrosti da ne dozvole početak nuklearnog rata.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Naši građani i oni koji gledaju ovakve emisije mogu da saznaju istinu. Ja sam rekao gostujući prethodni put u ovoj emisiji, da smo mi primer za svet. Oni koji su nam davali „packe“ zbog slobode medija sada treba da se postide i da srpski mediji, bez obzira na uređivačku politiku, mogu da budu primer u tim zemljama. U kontaktu sam sa svojim kolegama diplomatama širom sveta, jednostrana slika se prikazuje u medijima ali istina ne može da se sakrije i izbija na videlo. Ova specijalna vojna operacija, kako je naziva Vladimir Putin, ili agresija kako je nazivaju zapadne diplomate, a po mom mišljenju treba da se zove „preventivna akcija“, kako bi se sprečio nastavak onoga što se dešava od 2014. godine prema ruskom narodu u Ukrajini. To je prva faza ovog što se dešava u istočnoj i jugoistočnoj Ukrajini sve do Krima, i da bi bila velika sreća za čovečamnstvo da se sedne za sto i da se dođe do nekog mira, a kasnije zajednički da se dogovori kako će se sprovoditi proces denacifikacije. Nažalost ako krene druga faza, to je mnogo opasnije, to su dejstvovanja ka Odesi i ka drugim gradovima u centralnoj Ukrajini i to nije dobro, a ne daj Bože da se dođe u treću fazu, za koju mislim da nije moguća, da je dovoljno mudrosti u glavama političara i na zapadu i na istoku a to je upotreba nuklearnog naoružanja. Ja sam ubeđen da je nuklearno naoružanje jedini garant mira iako je ruski predsednik rekao da je ono u pripravnosti. U ovom momentu prema nekim informacijama, a i prema mom mišnjenju, odvijaju se dnevni razgovori na tom nivou između SAD i Rusije jer neće niko dozvoliti da dođe do „Sudnjeg dana“ jer sada je toliki potencijal nuklearnog naoružanja da nas ne bi bilo za nekoliko dana“, rekao je Bingulac.

Ekonomista je dodao da on ne može da zamisli da veliki evropski narodi pristanu da budu provincija SAD i predvideo je socijalne nemire, pre svega u Nemačkoj.

„Ako je i bilo „blickriga“ to je bio taj bumerang koji se vratio u Britaniju, Holandiju, Nemačku, SAD…“ u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY! 

„U Evropi dolaze razgovori koji teže ka razumnom rešenju krize u Ukrajini koja ima globalni karakter. Ja očekujem da će se brzo sesti za sto jer u suprotnom ulazimo u vrlo opasne vode. Mi sve govorimo nekako preko Evrope, a Rusija i SAD se graniče. Kada se posmatra karta sa druge strane globusa, u tom krugu: SAD, Kina, Japan, Indija, Brazil… tu živi 80% stanovništva sveta,  80% ekonomske snage sveta. Kada govorimo o globalnim kretanjima moramo da razmišljamo šta je krajnji cilj s obzirom na ogromnu ekonomsku snagu Kine. Ja ne mogu da zamislim poznavajući i lidere i diplomate iz Evropskih zemalja, gde ja apsolutno razlikujem EU i velike evropske države i tradiciju evropskih naroda, da će prihvatiti, a to se polako sve više i više shvata, da budu provincija SAD. Ja sam predvideo krize u Evropi socijalnog karaktera, mislio sam, a i dalje sam ubeđen da ova kriza najmanje odgovara Nemačkoj, kojoj ovaj sukob uopšte ne odgovara, sa ekonomske tačke gledišta. Ponoviću tu ocenu: Na proleće će biti veliki socijalni neredi u Nemačkoj jer neće građani prihvatiti gubitak standarda i da radi veliki nemački narod protiv svog interesa. U ostalom  kao i Evrope. Ova kriza ima uvek i finansijsku dimenziju, velika finansijska kriza je već bila prisutna u zapadnim zemljama. U proteklih 6 meseci oštampano je novca kao u proteklih 40 godina. Da bi to štampanje imalo prividnu iluziju zašto se štampa, to je ovo isporučivanje oružja i ono što se dešavalo u produženom smislu kovid krize. Velika kriza pogodiće pre svega Ukrajinu a potom i sve evropske države. Otvoriće se stare ideje o povratku nemačke marke na tržište jer ne može evro izdržati ove potrese u ekonomskoj sferi“

Filip Radojičić kao posebno važnu, istakao je diplomatsku inicijativu predsednika SAD Džozefa Bajdena sa ciljem da ubedi zemlje proizvođače nafte da povećaju svoje proizvodnje.

„Prema poslednjim informacijama koje imamo predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je ukrajinsku vojsku da proba da neutrališe ruske vojne snage na obali. To je glavni cilj Ukrajine ili bolje reći NATO, koji zapravo komanduje ukrajinskom vojskom. Sa druge strane juče i prekjuče su bili relativno mirni dani. Ruske trupe pozicioniraju se oko Slavjanska, to im je trenutni cilj i čekaju se nove tenkovske divizije, prema najavama koje dolaze iz ruske vojske. To je ono što se tiče priče na terenu. Ono što je diplomatska priča, to je mnogo zanimljivije i interesantnije od svega ovoga. Predsednik SAD Džozef Bajden pokušava da pomogne Ukrajini, dajući im oružje novac, a sa tim u vezi ima problem sa partnerima iz Zapadne Evrope. Mediji su objavili da Nemačka blokira 9 milijardi evra pomoći Ukrajini. To je priča od pre mesec i po dana, cifra je bila 10 milijardi a Nemačka je dozvolila samo jedna milijarda da se trenutno da. Zbog loše finansijske situacije u Evropi, nadolazeće zime, nadolazećih problema sa naftom i gasom Nemačka blokira tih 9 milijardi. Bajden je krenuo u drugu akciju, vidimo posetiće izrael i zapadnu obalu, posle toga i Saudijsku Arabiju. Pokušaće da odnose sa prestolonaslednikom Saudijske Arabije Mohamedom Bin Salmanom poboljša odnose, s obzirom da su oni u velikoj sprezi snaga u poslednje vreme. Bin Salman nije hteo da mu se javi na telefon, a onda je savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivena izbacio iz kancelarije u Rijadu. Bajden će pokušati da ubedi države poput Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata da ubedi da što više nafte iscrpe i daju u izvod, kako bi se cena ruske nafte oborila na tržištu. To su dve paralelne situacije, koje idu jedna uz drugu, stanje na terenu i globalna situacija vezana za petrodolar“, rekao je Radojičić.

„Sankcije kojima je Moskva uzvratila pogađaju Zapad! Bugarska vlada je pala, britanska vlada je pred kolapsom, protesti u Holandiji, u Italiji…“ u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

Ivan Kostić istakao je da malo ko može da sumnja da ruska vojska neće ostvariti svoje ciljeve u ovoj specijalnoj vojnoj operaciji.

„Ono što je sada izuzetno važno, to je taj aspekt da ruska vojska napreduje. Rusija sve više uključuje svoje trupe u Ukrajinu. Moral ruskih vojnika raste, za razliku od ukrajinskih koji napuštaju svoje položaje, koji se povlače. Vidimo da i ruska vojska okružuje polako i Harkov, sprema se i Odesu da uzme. Ima dosta tih taktičkih poteza koje ruska vojska sa svojim generalima odlično vodi. To smo videli i po pitanju zmijskog ostrva. Što se tiče tog aspekta, malo ko može da sumnja da ruska vojska neće ostvariti svoje ciljeve u ovoj specijalnoj vojnoj operaciji. Izuzetno je važno da se politička situacija u svetu menja, da ruska diplomatija dobro radi, Lavrov je bio u Bakuu, sprema se da ide u Indoneziju, ruska diplomatija radi onako kako treba da radi jedna ozbiljna država. Sa druge strane imate situaciju u mnogim evropskim državama dolazi do smena vlada, Boris Džonson se povukao, afere u Nemačkoj znamo koje su. Svet sve više vidi razliku između ruskog političkog rukovodstva i situaciju u Evropskoj uniji i Briselu“, rekao je Kostić.

On je naglasio da malo ljudi u Srbiji veruje da naša zemlja može u Evropsku uniju.

„Ono što je za Srbiju posebno važno, možemo da budemo spokojni jer Rusija na svim frontovima pobeđuje. Od mog poslednjeg gostovanja u ovoj emisiji mnoge stvari su se promenile. Mi smo 30. juna imali samit NATO u Madridu, i nakon toga čuli smo od albanskog predsednika Edija Rame da će deo luke u Draču biti pomorska NATO baza. Oko šest meseci ranije, NATO je već uzeo bivšu vazduhoplovnu bazu u centralnoj Albaniji, tako da je Albanija jedina država na Zapadnom Balkanu u kojoj se nalaze dve NATO baze. To je za Srbiju izuzetno važno i zbog neke naše buduće strategije, kako ćemo se odnositi prema celoj toj situacije. Sa druge strane, imamo i odluku Evropskog parlamenta, tu rezoluciju, u kojoj se jasno stavlja do znanja našem rukovodstvu da Srbija nikada neće ući u Evropsku uniju ako ne prizna tzv. Kosovo. To su sve stvari koje naš narod vidi, koje naši političari vide. Mi od tog našeg puta u EU možemo malo da dobijemo, a malo ko i veruje da Srbija može u EU. Tako da mi moramo sve više i više da se okrećemo saradnji sa Ruskom Federacijom“, smatra Kostić.  

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter