Izvor: rt international
11.06.2024 u 20:22
0

OVO JE DE FACTO LIDER UKRAJINE: Zelenski ne vodi zemlju pišu britanski mediji

Više ukrajinskih zvaničnika požalilo se britanskom dnevniku Tajms na rastuću moć šefa kabineta Vladimira Zelenskog Andreja Jermaka, za kojeg kažu da de fakto upravlja Ukrajinom.

ORBAN UJEDINJUJE DESNICU U EVROPSKOM PARLAMENTU: Može da dođe do toga da nam se pridruže i desničari iz EPP

 

Ovaj 52-godišnjak je ranije opisan kao „desna ruka Zelenskog“ i „ukrajinski posrednik moći“. Zvaničnici u Kijevu sada kažu da je postao nešto više, preneo je list.

„Jermakov autoritet je nadmašio autoritet svih izabranih ukrajinskih zvaničnika koji zabranjuju predsednika“, napisao je Maksim Taker iz Tajmsa u članku objavljenom u petak. „Neki izvori su otišli ​​toliko daleko da su ga u nizu intervjua opisali kao „de fakto šefa države“ ili „potpredsednika Ukrajine“.

Taker, koji je ranije radio kao aktivista Amnesti internešenela za Ukrajinu, tvrdio je da je razgovarao sa „višom vladom, vojskom, organima za sprovođenje zakona i diplomatskim izvorima“, od kojih su mnogi tražili anonimnost. On je opisao Jermaka kao „najveću manu“ Zelenskog, a njegovo ponašanje kao „žeđ za moći“.

„Zabrinutost raste da se Zelenski sve više oslanja na šačicu podlidnih domaćih glasova“, primetio je Taker, dok se broj ljudi koji imaju direktan pristup njemu smanjuje dok se Jermakov tim širi.

„Velika greška Zelenskog je bila što je poverio toliki autoritet Jermaku, koji je očigledno opijen vlašću“, rekla je Darija Kalenjuk, izvršna direktorka Akcionog centra za borbu protiv korupcije.

Vojni zvaničnici su takođe okrivili Jermaka da je organizovao otpuštanje generala Valerija Zalužnog u februaru, jer ga je video kao rivala. Portparol kancelarije Zelenskog je to negirao, rekavši da Zalužni nije otpušten, već je unapređen u ambasadora u Velikoj Britaniji, „što znači visok nivo poverenja“.

Portparol predsedničke kancelarije, koju Jermak vodi, odbacio je sve kritike na račun šefa kabineta kao „propagandne napade“. Jermak ima „direktan, ali efikasan stil upravljanja“, rekli su oni, koji je doneo uspehe kao što je švajcarski „samit mira“ sledeće nedelje.

Zelenski „je taj koji donosi sve ključne odluke“, insistirao je portparol.

Jermak je bivši filmski producent koga je Zelenski – glumac koji je postao političar – doveo u vladu 2019. On je nedavno počeo da ulazi u centar pažnje, prisustvujući „Samitu demokratije“ u Danskoj zajedno sa bivšim generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fog Rasmusenom, koji je i sam plaćeni savetnik ukrajinske vlade.

„Međunarodna radna grupa za pitanja bezbednosti i evroatlantske integracije Ukrajine“ Jermaka i Rasmusena je bila ta koja je prva predložila ukidanje svih ograničenja na upotrebu zapadnog oružja koje je isporučeno Kijevu, što je brzo pojačao bivši britanski premijer Boris Džonson. Tačka razgovora se zatim proširila na prestonice NATO-a sve dok Bela kuća na kraju nije pristala na to.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter