Izvor: /www.thenationalnews.com
22.06.2024 u 21:21
1

OVO TREBA DA SAČUVA PETRODOLAR: Bezbednosni sporazum između SAD i Saudijske Arabije mogao bi da zapečati budućnost petrodolara

Sveobuhvatni sporazum između SAD i Saudijske Arabije mogao bi najvećeg svetskog izvoznika sirove nafte čvrsto staviti u tabor dolara, kažu stručnjaci, usred spekulacija da bi kraljevstvo moglo da prekine prodaju nafte u toj valuti.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena blizu je potpisivanja bezbednosnog sporazuma sa kraljevstvom, navodi se u izveštaju Volstrit džornala koji citira zvanične izvore.

ZAPAD U ŠOKU I NEVERICI Rusko superoružje DEZINTEGRISALO zgrade, kada se dim razišao – kao da nisu ni POSTOJALE! (VIDEO)

 

 

„Potpisivanje bezbednosnog sporazuma dodatno bi uskladilo interese Vašingtona i Rijada u regionu i preokrenulo dugogodišnju tešku poziciju američkog predsednika Džoa Bajdena prema saudijskom režimu“, rekao je Frančesko Sasi, istraživač u Ricerche Industriali Energetiche u Bolonji.

Potencijalni sporazum je deo šireg paketa koji bi obuhvatao civilni nuklearni sporazum između SAD i Saudijske Arabije, kao i napredak ka stvaranju palestinske države i napore za rešavanje sukoba u Gazi.

„Sporazum o bezbednosti bi zakočio saudijsko-kinesko partnerstvo u smislu bezbednosti i diplomatskog dometa, dodatno odloživši svaku moguću spekulaciju da će Saudijska Arabija prekinuti upotrebu dolara“, rekao je Sasi za The National.

SAD se takođe zalažu za bliže veze sa UAE, najvećom ekonomijom arapskog sveta posle Saudijske Arabije, posebno u oblasti veštačke inteligencije, kako bi stekle prednost nad Kinom u globalnoj trci veštačke inteligencije.

U aprilu, kompanija G42 sa AI i oblakom sa sedištem u Abu Dabiju, dobila je investiciju od 1,5 milijardi dolara od Majkrosofta, čime je dodatno ojačana pozicija Emirata kao regionalnog tehnološkog centra.

Spekulacije o poslovima sa petrodolarima
Prošle nedelje su se pojavili izveštaji da je američko-saudijski petrodolarski sporazum „istekao“, što sugeriše da će kraljevstvo preći na prodaju nafte u različitim valutama, a ne samo u dolarima. Neki izveštaji su čak tvrdili da će kineski juan zameniti dolar.

U poslednje dve nedelje došlo je do značajnog porasta Google pretraga za terminom „petrodolari“, dostigavši najviši nivo u istoriji, saopštio je Google Trends.

Ovo naglo povećanje povezano je sa viralnim pričama da Saudijska Arabija 9. juna nije obnovila tajni 50-godišnji sporazum sa SAD o ceni nafte u dolarima. Izveštaje, koje kripto entuzijasti naširoko dele na društvenim medijima, odbacili su finansijski analitičari i ekonomisti.

„Mnogi kripto špekulanti očajnički žele da veruju u propast dolara. Pristrasnost potvrde podstiče ljude da ignorišu ono što je realno ako su njihove predrasude naizgled potvrđene. Ovo je loša strategija ulaganja“, rekao je Pol Donovan, glavni ekonomista UBS Global Vealth Management.

„Naftom se oduvek trgovalo u valutama koje nisu dolarske… rijal Saudijske Arabije je i dalje vezan za dolar, a njena finansijska sredstva su fokusirana na dolare. Status rezervi dolara zavisi od toga kako se novac čuva, a ne kako su transakcije denominirane, “, rekao je gospodin Donovan u belešci u petak.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “OVO TREBA DA SAČUVA PETRODOLAR: Bezbednosni sporazum između SAD i Saudijske Arabije mogao bi da zapečati budućnost petrodolara”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter